Nije grijeh biti bogat, nego sebičan

Nije grijeh biti bogat, nego sebičan

''Naš izbor određuje našu vječnost, kao što i naši izbori ovdje i danas određuju naše dane.''

lazar-i-bogatas.jpg
Autor
fra Jozo Grbeš
Fotograf
wikipedia.org
Objavljeno:
 
20.01.2023 10:54

 

Kristove kratke priče u Evanđeljima nadvremenske su, primjenjive u svakom vremenu i kontekstu, jer govore o čovjeku. Možda jednostavno nama govore jednostavnu istinu, kao u priči o siromašnom Lazaru i neimenovanom bogatašu (Lk 16,19-31): ''Nije grijeh biti bogat, ali grijeh je biti sebičan''.

Bogati ljudi imaju problema s vječnosti ne zbog bogatstva, nego zbog sebičnosti koje je donijelo bogatstvo. Bez dijeljenja života, ostajemo na kraju sami, a biti sam pakao je nepostojanja. Sebičnost je sama bit zla i povod svih sukoba i neposluha prema božanskom. Bogataš u Evanđelju ostaje žedan i sam ne zato što je bio bogataš, nego zato što što nije vidio siromahe oko sebe. Nije slijedio jednostavne upute proroka, putokaze zapovijedi.  

Naš izbor određuje našu vječnost, kao što i naši izbori ovdje i danas određuju naše dane. Već je sve napisano i rečeno, samo treba slijediti. Kaže Krist: ''Ako ne slijede Mojsija i proroke, ne će nikomu vjerovati, pa ni njemu.'' Jednostavno!

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Istinito, lijepo i dobro

Još iz rubrike: