Nije grijeh biti bogat nego sebičan

Nije grijeh biti bogat nego sebičan

'Naš izbor određuje našu vječnost, isto kao što i naši izbori ovdje i danas određuju naše dane.'

lazar-i-bogatas.jpg
Autor
fra Jozo Grbeš
Fotograf
wikipedia.org
Objavljeno:
 
29.09.2019 08:41

Kristove kratke priče u Evanđeljima su nadvremenske, primjenjive svakom vremenu i kontekstu jer o čovjeku govore. Možda jednostavno nama govore jednostavnu istinu, kao u priči o siromašnom Lazaru i neimenovanom bogatašu (Lk16,19-31): Nije grijeh biti bogat, ali je grijeh biti sebičan.

Bogati ljudi imaju problema s vječnosti ne zbog bogatstva, nego zbog sebičnosti koje je donijelo bogatstvo. Bez dijeljenja života ostajemo na kraju sami, a biti sam je pakao nepostojanja. Sebičnost je sama bit zla i povod svih sukoba i neposluha prema božanskom. Bogataš u Evanđelju ostaje žedan i sam ne zato što je bio bogataš, nego zato što što nije vidio siromahe oko sebe. Nije slijedio jednostavne upute proroka, putokaze zapovijedi.  

Naš izbor određuje našu vječnost, isto kao što i naši izbori ovdje i danas određuju naše dane. Već je sve napisano i rečeno, samo treba slijediti. Kaže Krist: ako ne slijede Mojsija i proroke, neće nikome vjerovati, pa ni njemu. Jednostavno!

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!