100. obljetnica rođenja đakovačkog i srijemskog biskupa Ćirila Kosa

U povodu 100. obljetnice rođenja đakovačkog i srijemskog biskupa Ćirila Kosa, u subotu 6. srpnja 2019. u župnoj crkvi Snježne Gospe u Harkanovcima đakovačko-osječki nadbiskup u miru Marin Srakić, u zajedništvu s nadbiskupom Đurom Hranićem, pomoćnim biskupom Ivanom Ćurićem i još četrnaest svećenika, predslavio je svečano misno slavlje.

đuro.jpg
Autor
djos.hr/Laudato/A.K.K.
Fotograf
djos.hr
Objavljeno:
 
07.07.2019 14:26

Tom prigodom na ulazu u crkvu otkrivena je spomen-ploča s biskupovim likom, kojega je izradio akademski kipar Drago Stojaković. Misno slavlje ujedno je bilo i spomen na 16. obljetnicu biskupove smrti 6. srpnja 2003. godine.Uz župljane harkanovačke župe, gdje je biskup Ćiril živio od svoje šeste godine, slavlju su se pridružili brojni vjernici iz drugih župa, napose onih iz Valpovačkog dekanata.

Prva postaja svečane procesije bila je odmah na ulazu u crkvu, gdje je otkrivena mramorna spomen-ploča s likom biskupa Kosa i natpisom koji počinje geslom blage uspomene biskupa Kosa iz koncilske konstitucije 'Christus Dominus': 'In caritate, humilitate et vitae simplicite – ljubavlju, poniznošću i jednostavnošću života', s daljnjim tekstom: 'Mons. Ćiril Kos 19. studenoga 1919. – 6. srpnja 2003., Đakovačko-srijemski biskup (1974-1997). Ovdje, u župnoj crkvi Snježne Gospe, gdje je od 1925. godine upijao snagu vjere i slavio sveta otajstava te, odazvavši se svećeničkom pozivu, 1944. godine prikazao svoju mladu Misu, o 100. obljetnici njegova rođenja podigoše zahvalni pastiri i vjernici Đakovačko-osječke nadbiskupije. Harkanovci g.g. 2019.'

Pri otkrivanju i blagoslovu spomen-ploče nadbiskup Srakić je istaknuo - 'Podižemo ovaj vidljivi znak prisutnosti biskupa Kosa ujedno i povodom 60. obljetnice njegovog uhićenja i osude 1959. godine i 45. obljetnice početka njegove biskupske službe. I danas se sjećamo njegovih providnih pastirskih riječi, kako nas je snažno znao podizati podsjećajući nas među ostalima: ‘Za vaš prolaz iz tame u svijetlo kao i za vaš duhovni rast, uz Božju milost, posebna zasluga pripada vašim duhovnim pastirima koji su po svetom redu u Kristovo ime postavljeni za Crkvu to jest vas, da bi Riječju i milošću Božjom u Kristu Isusu uskrsnuli. Živite svetim životom da ga jednom sretnete u vječnoj domovini’.'

Na početku svoje homilije, nadbiskup Marin osvrnuo se na važnije događaje iz biografije blagopokojnog biskupa Ćirila, preminulog u 83. godini života. Govoreći o početku njegovog pastoralnog djelovanja spomenuo je i mladu Misu biskupa Kosa, među čijim uzvanicima se nalazio i budući nadbiskup Marin sa svojim ocem, kao dječak od sedam godina. Opisujući dalje put biskupa Ćirila govorio je o njegovoj prvoj službi kapelana u Srijemskoj Mitrovici u izuzetno teškim i pogubnim okolnostima poratnog doba. Nastavio je svoju službu u Župi Trnjani sa osam filijala koju obavlja pet godina, odlazeći zatim na mjesto duhovnika u đakovačko Bogoslovno sjemenište, gdje je osam godina bio 'duša i duhovni pokretač svega bogoslovskog života' te ujedno i predavač na Visokoj bogoslovnoj školi.

'Mi smo ga rado slušali kroz njegova predavanja iz duhovnoga bogoslovlja tijekom sedam godina trajanja teološkog kolegija asketike i liturgijskih vježbi. Uz to se bavio prevođenjem i izdavačkom djelatnošću koji mu je donio počasni doktorat KBF-u u Đakovu' - istaknuo je nadbiskup Marin. Podsjetio je i na listopad 1959. kada je biskup Ćiril bio zatvoren te osuđen na sedam godina zatvora. Po povratku iz zatvora obnašao je službu tajnika Biskupskog ordinarijata i kanonika kustosa katedrale. Godine 1973. bio je imenovan te zaređen za biskupa đakovačkog ili bosanskog i srijemskog.

'Ćiril Kos preuzeo je biskupiju u jednom teškom trenutku kada su sukobi razdirali naš svećenički identitet. Trebalo je to ujediniti. Svojom vedrinom, smislom za šalu, a nadasve svojim neumornim radom i ljubavlju prema Crkvi on je to uspio. Postigao je to i jer je imao povjerenje u svoje svećenike i suradnike, što smatram jednom od važnih odlika biskupa Ćirila' - ukazao je nadbiskup Marin. 'Osim toga, volio je Crkvu, koja je bila česta tema njegovih živahnih propovijedi. A znate što mu je bila najmilija tema propovijedi? Bogorodica Marija, koja je bila zadnja točka skoro svake njegove homilije.'

Zahvalu na kraju misnog slavlja je izrekao i nadbiskup Đuro Hranić. Osvrnuo se na dolazak biskupa Ćirila, kada je imao 6 godina, sa svojim roditeljima iz Ribić Brega, Župa Ivanec, u plodnu ravnicu i Župu Harkanovci.Riječ zahvale nadbiskup je uputio pomoćnom biskupu mons. Ivanu Ćuriću, koji je bio inicijator postavljanja ove spomen-ploče i prvi organizator ovog okupljanja, zajedno s vjernicima ove župe.

Nadbiskup se obratio i umirovljenom nadbiskupu Marinu, jednom od najbližih dugogodišnjih suradnika, pomoćnog biskupa i neposrednog nasljednika pokojnog biskupa Ćirila na stolici đakovačkih biskupa - 'Uz mnoge poveznice s biskupom Kosom danas je i Vaš 82. rođendan. Zahvaljujem Bogu i ovoj župnoj zajednici što su nam i Vas podarili, te kličem: ‘Još godine mnoge zdravi bili, sveto živjeli!’. Tom prigodom župljani iz Ivanovaca darovali su cvijeće nadbiskupu Marinu. Slavlje je završeno svečanim blagoslovom i prigodnim domjenkom u neposrednoj blizini crkve.

Istoga dana, u Đakovu, po završetku večernje mise prisutni svećenici s biskupima, bogoslovima, časnim sestrama i vjernicima spustili su se u kriptu ispred groba biskupa Ćirila Kosa i izmolili prigodnu molitvu za pokoj vječni.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!