13. Susret mladih Đakovačko-osječke nadbiskupije

Sudjelovalo je oko 500 mladih iz cijele Đakovačko-osječke nadbiskupije

14.jpg
Autor
djos.hr/laudato/A.S.
Fotograf
djos.hr
Objavljeno:
 
28.05.2019 11:57

'Ne boj se, samo vjeruj!' geslo je 13. Nadbiskupijskog susreta mladih u Vinkovcima kojega je 25. svibnja organizirao Ured za pastoral mladih Đakovačko-osječke nadbiskupije.

Okupljanje je bilo u dvorani Ekonomske i trgovačke škole 'Ivan Domac', a sudjelovalo je oko 500 mladih iz cijele Đakovačko-osječke nadbiskupije, 12 članova Duhos benda i pedesetak članova Nadbiskupijskog zbora mladih.

Predavanje, rad u skupinama i promocija volontiranja
Prigodni program započeo je molitvom koju je predvodio povjerenik za pastoral mladih Đakovačko-osječke nadbiskupije vlč. Mario Žigman, uz Duhos band.

Župnik u Kočerinu, dr. fra Maria Knezović koji je na susret došao u pratnji svojih mladih, govorio je o vjeri, svjedočeći primjerima iz vlastitog života.

Cijela dvorana zaplesala je bans zajedno s vlč. Krešimirom Šafom, voditeljem programa, nakon čega su mladi, podijeljeni u grupe, odgovarali na pitanja vezana uz predavanje te se na taj način bolje upoznali. Razgovarali su o svojim interesima, zanimanjima, hobijima, a potom su istaknuli i što ih se najviše dojmilo iz predavanja fra Knezovića te kako to mogu povezati s vlastitim životom. Također, promišljali su i što bi učinili da se mogu vratiti u prošlost ili otići u budućnost, koga bi posjetili da jedan dan mogu biti nevidljivi itd.

Imali su mogućnost zapisati svoje molitve na priređeno bijelo platno, koje je tijekom prinosa darova na misnom slavlju položeno na oltar.

Brojne pastoralne interesne skupine i udruge predstavile su svoj rad mladima kroz promotivne materijale. Mladi su obilazili štandove, razgovarali s volonterima te se interesirali gdje se i sami mogu uključiti u volonterski rad. Pridružili su im se i đakovačko-osječki nadbiskup mons. Đuro Hranić te đakovačko-osječki pomoćni biskup mons. Ivan Ćurić.

"Dijalog s pastirima" i Misno slavlje
Nekoliko tjedana prije Susreta mladi su imali mogućnost postaviti pitanja biskupima preko društvenih mreža i e-maila Ureda za mlade. Ona koja su se najčešće ponavljala, izabrana su za 'Dijalog s pastirima'. Biskupi su naizmjence odgovarali na pitanja o njima samima, njihovu pozivu, mladima i odabiru životnoga puta, o predbračnoj čistoći, slučajevima opsjednuća, pedofiliji – te brojnim temama koje su sami mladi nametnuli pitanjima koja su slali.

Petnaestak svećenika bilo na raspolaganju za ispovijed do misnoga slavlja koje je predslavio mons. Hranić, a propovijedao je mons. Ćurić. Tijekom homilije pomoćni biskup mladima je govorio o vjeri, iskustvu doživljaja Boga te je upozorio da ako bi se naša vjera sastojala samo od pokušaja da se vinemo do Boga brzo bismo posustali.

- Naša nam vjera u pamet doziva nešto puno snažnije, otvara nas iskustvu povezanosti Boga i čovjeka. O tome svjedoči i Biblija, o tom vapaju prisutnom u čovjekovu srcu, a to je vapaj za blizinom s Bogom. Riječi pjesme Da te samo dotaknem govore: Da te samo dotaknem i dodirnem ti haljine, moje srce bilo bi cijelo, sve rane bi nestale slika su današnjega evanđelja o ženi koja se usuđuje doći do Isusa i dodirnuti mu haljine na što Isus ne ostaje ravnodušan, već joj daje priznanje za njezinu vjeru: Budi zdrava od svojega zla! - rekao je mons. Ćurić.

Svojim riječima ohrabrio je mlade na susret s Isusom te istaknuo kako bez nasljedovanja Isusa nema ni pravoga iskustva kršćanske vjere i njezinih istinskih plodova.

- Krist je naša nada i najljepša mladost ovoga svijeta. On živi i želi da i mi živimo, On je u nama i s nama i nikada nas ne napušta. Koliko god mi odlutali, Uskrsli nas uvijek poziva k sebi – nadodao je mons. Ćurić oslanjajući se na riječi pape Franje.

Zahvale i večernji koncert
Na Gradskom korzu susret je zaključen koncertom duhovne glazbe. Duhos band otvorio je koncert a nakon njih je nastupio Stjepan Lach sa svojim bandom. Mladi su zajedno s biskupima, svećenicima te mladencima koji su netom prije u župnoj crkvi sklopili sakrament ženidbe i njihovim uzvanicima – plesali, pjevali i radovali se. Čitav je korzo tijekom dva sata koncerta bio dio Nadbiskupijskog susreta mladih.

 

Fotogalerija
12
13
16
20
15
17
19
18

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije