Bdijenje uoči ređenja za prezbitere četvorice đakona u Bogoslovom sjemeništu

Na svetkovinu Srca Isusova u Bogoslovnom sjemeništu u Đakovu je održana svečana molitva Povečerja uoči "Petrova".

djos-vijest.jpg
Autor
djos.hr/Laudato/K.P.
Fotograf
djos.hr
Objavljeno:
 
02.07.2019 08:56

Na svetkovinu Srca Isusova, u petak 28. lipnja, a uoči svetkovine apostolskih prvaka sv. Petra i Pavla, kada se u đakovačkoj prvostolnici uobičajeno rede za službu prezbitera rede novi svećenici, u Bogoslovnom sjemeništu u Đakovu je održana svečana molitva Povečerja (Vigilija) uoči "Petrova".

Prigodnu je riječ ovogodišnjim kandidatima za službu prezbiterata uputio vlč. Anto Pavlović, svećenik Đakovačko-osječke nadbiskupije, u miru. Vlč. Pavlović se ponajprije sjetio svojeg ređenja, istaknuvši da "Petrovo", te s njim ređenja novih svećenika, i za Bogoslovno sjemenište predstavljaju uvijek nešto posebno, središnji dan čitave godine, prema kojem su usmjereni svi pogledi.

U daljnjem tijeku izlaganja, vlč. Pavlović je budućim prezbiterima te prisutnim bogoslovima i poglavarima, istaknuo dva svetopisamska lika, čije su osobnosti snažno prožete Božjim vodstvom i prisutnošću: to su sv. Ilija i Petar apostol. Zanimljivost koju je propovjednik pri tome uočio jest ta da Bog u svoju službu ne izabire savršene, čak niti one koji po ljudskim kriterijima ispunjaju zadane norme, već one koji su pomalo nestalni ali, za Boga i njegovu službu, odlučni i spremni. Sv. Ilija se upravo odlikovao ovim vrlinama, štoviše i jednom hrabrošću koja je bila zadivljujuća, kada se radilo o navještaju Božje istine.

- Ne treba li i današnjim svećenicima upravo takve hrabrosti u svjedočenju temeljnih evanđeoskih i moralnih principa? - zapitao je vlč. Pavlović, te pritom dao potvrdan odgovor.

Drugi uzor, sv. Petar u svojoj nesavršenosti predstavlja princip jedinstva koji je Crkvi danas i više nego potreban. Svećenici su u posebnom jedinstvu sa svojim (nad)biskupom ordinarijem i time grade jedinstvo čitavog tijela Kristova, Crkve. Propovjednik je potaknuo ređenike da taj vez ne samo održavaju već, svojim zalaganjem, poslušnošću i evanđeoskom zauzetošću i dalje grade i učvršćuju, svjedočeći time svoju vjernost samom Kristu Gospodinu.

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!