Biskup Ćurić na Pepelnici: Skrovitost nije usamljenost, već duboka oslonjenost na Boga

Isus u nekoliko navrata ponavlja i ukazuje na Oca nebeskog, dajući jasno do znanja što je vrijedno u Božjim očima.

7.jpg
Autor
Anica Banović/laudato.hr/D.R.
Fotograf
djos.hr
Objavljeno:
 
27.02.2020 19:08

U đakovačkoj prvostolnici sv. Petra na Čistu srijedu misno slavlje i obred pepeljenja predvodio je pomoćni biskup đakovačko-osječki Ivan Ćurić.

U svojoj homiliji biskup Ćurić govorio je o razvoju i dvostrukom smislu korizmenog vremena, pojasnivši kako se korizmeno vrijeme sa svojim sadržajima oblikovalo kroz povijest-

- I malo pomalo, sva se kršćanska zajednica u vremenu korizme solidarizirala s katekumenima, s kojima je posebno naglašena kršćanska ‘novost života’, i pokornicima, s kojima je istaknuto obraćenje, tj. zaokret i promjena života. Sva je zajednica htjela osjetiti kako je vrijedno i plodno u jednom posebnom razdoblju u godini, i to baš prije Uskrsa, obnavljati i produbljivati svoje iskustvo vjere, sve da bi nam svima, i mlađima i starijima, u vazmenim blagdanima iznova zasjala istina i snaga onih središnjih događaja našega spasenja: Kristove muke, smrti i uskrsnuća - kazao je mons. Ćurić.

Napomenuo je da vjernik može dublje razumijeti kršćanski smisao i sadržaj korizme ako na umu ima krštenje i pokoru. Naime, krsni vid korizme očituje u priprave nekrštenih na krštenje, kao i priprave cijele zajednice na slavlje spomena vlastitog krštenja, dok pokornički vid korizme obuhvaća veću spremnost za slušanje Božje riječi, za molitvu, post i dobra djela.

Potom je posvijestio kako Isus u nekoliko navrata ponavlja i ukazuje na Oca nebeskog, dajući jasno do znanja što je vrijedno u Božjim očima.

- Skrovitost o kojoj Isus govori nije neko skriveno, tajanstveno mjesto, neka zagonetna nepoznanica koju moramo ljubomorno čuvati i štiti od očiju javnosti, već je zapravo u pitanju nutrina našeg srca i iskrenost naše duše u kojima započinju naša djela. Skrovitost nije usamljenost, već duboka oslonjenost na Boga - rekao je biskup, dodavši kako nas skrovitost oslobađa labirinta sebičnosti, računice i koristoljublja.

Nakon homilije svi nazočni pristupili su obredu pepeljenja. Prije završnog blagoslova biskup je okupljenim vjernicima preporučio produbljen pristup pripravi na uskrsnu ispovijed te sudjelovanje u obredima Vazmenoga trodnevlja, osobito u slavlju Vazmenoga bdijenja, kao ‘srcu’ cijele liturgijske godine.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije