Biskup Marin Srakić proslavio 60. obljetnicu svećeničkog ređenja

Uz nadbiskupa Srakića koncelebrirali su mons. dr. Đuro Hranić, nadbiskup metropolit, mons. Ivan Ćurić, pomoćni biskup te poglavari Bogoslovnog sjemeništa i drugi svećenici.

4.jpg
Autor
Florijan Zagorščak/laudato.hr/D.R.
Fotograf
djos.hr
Objavljeno:
 
09.03.2020 19:30

Mons. dr. Marin Srakić, đakovačko-osječki nadbiskup u miru, započeo je u subotu 7. ožujka 2020. u kapeli Bogoslovnog sjemeništa u Đakovu proslavu svojih obljetnica: 60. obljetnicu svećeničkoga ređenja te 30. obljetnicu biskupskog posvećenja.

Konkretan povod slavlja sv. Mise sa sjemenišnom zajednicu upravo 7. ožujka jest taj što je nadbiskup Marin upravo tog dana 1960. g. u istoj kapeli proslavio svoju mladu misu, i to samo dan nakon što je bio zaređen za svećenika (6. ožujka 1960). Uz nadbiskupa Srakića koncelebrirali su mons. dr. Đuro Hranić, nadbiskup metropolit, mons. Ivan Ćurić, pomoćni biskup te poglavari Bogoslovnog sjemeništa i drugi svećenici.

Na početku svoje homilije, nadbiskup Marin osvrnuo se na prve dane svojega svećeničkoga života. Zadirući dublje u osobnu povijest, nadovezao se i na svoje dane u sjemeništu. Iako su nadbiskupovi dani u sjemeništu, kao i njegove subraće bogoslova i odgojitelja, bili prožeti stalnom neizvjesnošću, koja je u sjemenište bila unošena represivnim strukturama bivše države - prvotno pretresom Sjemeništa, a zatim i osudom na dugogodišnje kazne zatvora, ipak se nadbiskup na njih osvrće kao na dane u kojima je dominirala radost i ljepota bogoslovskog života. Glavni uzrok radosti, ali i izdržavanja svih nedaća koje su izvana dolazile, jest zajedništvo. Upravo je zajedništvo nadbiskup u miru istaknuo kao bitnu oznaku života svećenika, ali i bogoslova. Pri kraju homilije rekao je kako je u vrijeme njegova svećeničkoga ređenja bilo teško biti svećenik, no ni danas nije ništa lakše. Dapače!

Po završetku se misnoga slavlja slavljeniku se i svim nazočnima obratio i preč. dr. Stjepan Radić, rektor Bogoslovnog sjemeništa. U svojem je govoru istaknuo značenje jubileja u starozavjetnom ali i današnjem vremenu. Istaknuo je kako ove, 2020. godine, obilježavamo dva jubileja nadbiskupa Marina: 60 godina od svećeničkoga ređenja, te 30 godina od biskupskog posvećenja.

Rektor Radić osvrnuo se i na prošla, 'olovna vremena', opisujući teškoće s kojima su se susretali svećenici, a koje nisu mimoišle ni nadbiskupa u miru. Uz rečeno, spomenuo se i svjesnoga i plodnog obavljanja rektorske službe nadbiskupa Srakića, a svoje obraćanje, nastojeći dodatno motivirati bogoslove i sve okupljene, završio je riječima samoga nadbiskupa u miru.

- Đakovačko sjemenište nije moglo pružiti studentima prekrasne krajolike jednog Innsbrucka, bezbrojne biblioteke jednog Rima, fakultete, galerije, muzeje i kazališta dragog nam Zagreba, ali je usprkos svim odgojno-obrazovnim propustima, nedorečenostima i promašajima pružalo toplinu obiteljske atmosfere koje se je tijekom njegove povijesti s radošću sjećala većina njegovih bogoslova i pitomaca. Smatramo da je đakovačko sjemenište svagda nastojalo uliti u svoje pitomce ljubav prema Bogu, svome narodu i svojoj domovini.

Među ostalim svećenicima, slavlju je prisustvovao i svećenik u miru vlč. Stjepan Starešina, koji je zajedno s nadbiskupom Srakićem iste godine bio zaređen za svećenika. Na euharistijskom slavlju, koje su pjevanjem uzveličali bogoslovi, sudjelovale su također i redovnice Družbe Milosrdnih sestara Svetoga Križa te srednjoškolci koji su sudjelovali na vikend-susretu u Bogoslovnom sjemeništu u Đakovu.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!