Blagoslov novih orgulja u Ivanovcu

Orgulje su izgrađene u radionici orgulja Škrabl u Sloveniji i posjeduju preko 800 svirala te je u njih ugrađeno više od 100 000 raznih dijelova.

8.jpg
Autor
djos.hr/laudato.hr/D.R.
Fotograf
orgos.info
Objavljeno:
 
02.12.2019 11:46

Na blagdan sv. Andrije, apostola i mučenika, u ivanovačkoj crkvi sv. Rozalije, djevice, održan je svečani blagoslov i kolaudacija novopostavljenih orgulja. Koncelebrirano misno slavlje i blagoslov orgulja predvodio je pomoćni biskup mons. Ivan Ćurić u zajedništvu sa svećenicima Čepinskog dekanata i domaćim župnikom Andrijom Vrbanićem. Misno pjevanje predvodio je veliki crkveni zbor Župe Ivanovac, a za novim orguljama bio je dugogodišnji voditelj zbora i orguljaš Tomislav Duk.

Ivanovačkom crkvom izgrađenom 1904. godine tako su se nakon gotovo 50 godina ponovno oglasile orgulje, budući da su stare dugo godina prije Domovinskoga rata bile izvan funkcije, a u ratu su potpuno uništene. Inicijativu za postavljenje novih orgulja dao je vlč. Stjepan Starešina, rodom iz Ivanovca, koji je ujedno bio i najveći donator, uz ostale mještane Ivanovca.

Orgulje su izgrađene u radionici orgulja Škrabl u Sloveniji i posjeduju preko 800 svirala te je u njih ugrađeno više od 100 000 raznih dijelova. Posjeduju 2 manuala od kojih svaki ima 5 registara i pedal s 2 registra te su potpuno elektrificirane.

Kako je u svojoj propovijedi istaknuo mons. Ćurić, nove će orgulje u crkvi prije svega služiti da bi se njima uveličalo bogoslužje i potaknuo sav okupljeni puk da zajednički pjesmom sudjeluje u slavljenju Boga. Naglasio je da orgulje ne smiju biti same sebi svrha, već pratnja najvažnijem instrumentu – ljudskom glasu kojeg ne trebamo štedjeti u slavljenju i hvaljenju Boga.

Na svečanoj kolaudaciji bili su prisutni i graditelji orgulja, donatori, zborovi koji djeluju u Župi Ivanovac te brojni mještani Ivanovca. Nakon mise i blagoslova, kratki koncert na novim orguljama održao je istaknuti hrvatski orguljaš i profesor orgulja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, Mario Penzar. Kratkim, ali sadržajnim orguljaškim skladbama predstavio je bogatstvo zvuka i sve mogućnosti novih ivanovačkih orgulja koje je ocijenio jednima od najkvalitetnijih i najljepših na prostoru Đakovačko-osječke nadbiskupije. Izvrsna akustika ivanovačke crkve i nove orgulje koncertnog tipa već su privukle i pažnju organizatora Osječkog ljeta kulture te se budući završni koncert te manifestacije planira održavati upravo u ivanovačkoj crkvi.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!