Bogoljubnost sestara sv. Križa u Slavonskom Brodu

U nedjelju, 2. rujna 2018. g. obilježena je zahvalnom Misom i prigodnim večernjim programom u župi i svetištu Gospe Brze Pomoći 120. obljetnica života i djelovanja Milosrdnih sestara sv. Križa u Sl. Brodu.

proslava-120-godina-sestre-sv-kriza.jpg
Autor
s.Finka Tomas/Laudato/K.P.
Fotograf
djos.hr
Objavljeno:
 
04.09.2018 16:47

U 18 sati četrdesetak sestara sa svojim pripravnicama su s nazočnim vjernicima, koji su rado došli zahvaliti Bogu za dar služenja sestara, oblikovale molitvu krunice uz pjevanje i razmatranje prigodnoga biblijsko-meditativnoga teksta, a prof. s. Estera Radičević u kraćim je crtama predstavila 120. godišnje djelovanje sestara u ovom gradu i okolici.

Sestre su u Sl. Brod došle u siječnju 1898. g. na poziv tadašnje gradske uprave s molbom da preuzmu njegu bolesnika u brodskoj bolnici, koja je te godine otvarana. Istaknula je dobrohotnost i podršku brodskog stanovništva, koje je sestre prihvatilo i podržalo u njihovu djelovanju na karitativnom, koje je najprije započelo u spomenutoj brodskoj bolnici, a zatim na odgojnom i socijalnom koji su ubrzo uslijedili. Posebno je bilo plodno djelovanje u brodskom "Marijinom domu".

Napomenula je također da su sestre ubrzo proširile svoju djelatnost i u Bosanskom Brodu gdje su uspješno djelovale u školama sve do Drugoga svjetskoga rata kada im je svako djelovanje - nadasve karitativno i odgojno - bilo zabranjeno i morale su te institucije napustiti. Tada su tražile nove oblike apostolata, te prihvatile službe u Franjevačkom samostanu i pojedinim župama grada i okolice, a povremeno i nekih ustanova, a neke od njih i danas obnašaju.

Svečanu svetu Misu u 19 sati predslavio je župnik i dekan Slavonskobrodskoga dekanata preč. Ivan Lenić u koncelebraciji brodskih župnika i redovnika kod kojih su sestre djelovale ili još uvijek djeluju: gvardijana brodskoga Franjevačkoga samostana fra Klaudia Milohanovića, župnika župe Bezgrješnoga Srca Marijina vlč. Andrije Djakovića, župnika župe sv. Dominika Savia vlč. Josipa Matanovića, negdašnjega župnika župe sv. Leopolda Mandića u Sl. Brodu 6, sada umirovljenoga svećenika mons. Stjepana Belobrajdića, župnika župe Svete Obitelji vlč. Davida Sluganovića, te tajnika Nadbiskupskoga ordinarijata u Đakovu i domaćega sina vlč. Domagoja Lackovića.

Na početku Mise župnik je pozdravio sve prisutne, napose sestre sv. Križa pristigle iz Đakova predvođene provincijalnom poglavaricom s. Amalijom Kupčerić, koja uskoro završava svoju službu i s. Valerijom Široki, koja će ju preuzeti. Napose je izrazio dobrodošlicu sestrama koje su nekada bile ili su sada u Sl. Brodu. Pozdravio je također prisutne sestre drugih redovničkih zajednica.

Sestre sv. Križa animirale su Misu čitanjem, a zbor sestara i kandidatica pod ravnanjem s. Svjetlane Paljušević zanosnim pjevanjem. U prigodnoj homiliji nadahnutoj biblijskim čitanjima, predslavitelj Euharistijskoga slavlja istaknuo je važnost otvorenosti volji Božjoj u vjerničkom životu i služenju osobito važnost djelovanja pokrenutog iz nutrine, koje zasigurno donosi prave plodove i potiče na nasljedovanje. Govoreći zatim o sestrama sv. Križa podsjetio je da su one bile prve medicinske sestre i njegovateljice bolesnika u ovom gradu, prve odgojiteljice djece predškolske dobi, te prve socijalne djelatnice radeći sa siromašnima i napuštenima u ubožnici. Sve to djelovanje bilo je prožeto ljubavlju prema Bogu i čovjeku i bez ikakvog osobnog interesa. Zato i danas može biti poziv i poticaj.

Nakon Mise sestre sv. Križa, uz tehničku pomoć domaćega župnoga vikara Gabrijela Prekratića, koji je cijelo vrijeme bio na raspolaganju za sakrament pomirenja vjernicima, prikazale su film o životu i djelovanju Hrvatske provincije kroz 150 godina, sa sjedištem u Đakovu, kamo su došle na poziv biskupa Strossmayera 1868. god. 

s. Finka

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije