Bogoslovi i studenti KBF-a iz Đakova posjetili Papinski hrvatski zavod sv. Jeronima u Rimu

Bogoslovi Bogoslovnog sjemeništa iz Đakova na studijskom su putovanju i hodočašću u Rimu.

djos-studenti-u-rimu.jpg
Autor
IKA/Laudato/K.P.
Fotograf
IKA
Objavljeno:
 
28.02.2019 13:48

Bogoslovi Bogoslovnog sjemeništa iz Đakova, predvođeni rektorom vlč. Stjepanom Radićem te studenti i profesori Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Đakovu, predvođeni dekanom mons. dr. Vladimirom Dugalićem, od ponedjeljka 24. veljače nalaze se na studijskom putovanju i hodočašću u Rimu.

U srijedu 27. veljače slavili su Misu u Hrvatskoj crkvi sv. Jeronima koju je predslavio dekan KBF-a dr. Dugalić u zajedništvu rektorom Papinskoga hrvatskog zavoda sv. Jeronima Božom Radošem te svećenicima iz Zavoda i drugima koji studiraju u Rimu.

Prije Mise rektor Radoš pozdravio je hodočasnike te im predstavio povijest Zavoda i Crkve. Mons. Dugalić u homiliji se osvrnuo na pročitani odlomak iz Evanđelja po Marku u kojemu Isusovi učenici izvješćuju Isusa o tome kako drugi djeluju u njegovo ime, a nisu njegovi sljedbenici. Isusov odgovor bio je: zašto im branite? Po riječima mons. Dugalića, u toj rečenici nalazi se Isusova osuda klerikalizma i zatvorenosti. Isusova riječ upućena je svakome jer Isus se otvara univerzalizmu i podržava izgradnju zajedništva, pojasnio je mons. Dugalić.

Nastavio je citirajući Konstantina Porfirogeneta i njegovo djelo De Administrando Imperio u kojem on opisuje hrvatski narod, koji je naselio prostore rimske provincije Dalmacije i obećao svoju vjernost rimskome papi, obvezujući se da neće ratovati na tuđem teritoriju nego samo braniti svoj te da im je Papa dao apostolski blagoslov za to obećanje. Time je mons. Dugalić naglasio staru povezanost između hrvatskog naroda i Svete Stolice koja je povijesna i o kojoj svjedoče mnogi izvori među kojima je i Hrvatska crkva sv. Jeronima. Mons. Dugalić zaključio je propovijed riječima da kao hodočasnici želimo zahvaliti Svetoj Stolici i Papi za sve što su učinili za hrvatski narod te, osvrćući se na audijenciju s papom Franjom toga dana i na riječi pape, pozvao sve da njeguju duh crkvenosti i da ovo hodočašće bude njihov hod na putu prema svetosti.

Nakon Mise upriličeno je druženje u salonu Zavoda.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!