Snaga u neizvjesnim danima Domovinskog rata bila je zagledanost u Isusov križ na krunici

Povodom obilježavanja Dana hrvatskih branitelja Brodsko-posavske županije misu zadušnicu za sve poginule i nestale hrvatske branitelje kao i civilne žrtve u Domovinskom ratu u župnoj crkvi Gospe Brze Pomoći u Slavonskom Brodu predvodio je u subotu 15. rujna domaći župnik i dekan Ivan Lenić.

lukacevic.jpg
Autor
B. Lukačević/Laudato/M.B.
Fotograf
B. Lukačević
Objavljeno:
 
17.09.2018 09:50

U svojoj homilji promišljao je o vrijednosti prihvaćanja križa i žrtve u ljubavi. Spominjući se putova, života i umiranja tolikih hrvatskih branitelja, kako poginulih tako i nestalih, u međuvremenu preminulih od posljedica Domovinskog rata te civilnih žrtava Domovinskoga rata, tako rijetko spominjanih zapitao se kako danas, na odmaku toliko vremena, promatrati i vrednovati žrtve poginulih, nestalih i preminulih hrvatskih branitelja, kao i drugih živih u vremenu Domovinskoga rata.

- Samo kroz jedno, a tome nas uči Božja riječ, jer ona daje prave kriterije, te sam Kristov primjer: kroz predanost, kroz uloženu ljubav... Koliko je bilo predanosti, koliko ljubavi – toliko je vrijedna žrtva, život, pa i najmanja žrtva i najneznatniji život! Tako uvijek treba biti cijenjena predanost i nesebična ljubav hrvatskih branitelja i tolikih drugih na počecima i tijekom Domovinskoga rata. Svaka žrtva prihvaćana i podnošena, pogotovo po cijenu umiranja, u predanoj ljubavi prema Bogu, bližnjima, obitelji i domu, narodu i domovini ostaje vrijedna divljenja, zahvalnosti i poštovanja od naraštaja koji dolaze, te izvorom nadahnuća ali i obveze za dalje – rekao je dekan Lenić.

Kazao je kako je snaga u nemilim danima Domovinskoga rata, napose na bojištima i skloništima, u besanim noćima i neizvjesnim danima našim braniteljima i svima bio Bog.

- Bila je zagledanost u Isusov križ nošen o vratu na krunici, kao i zazivanje njegove Majke kroz tolike krunice. Vjerujem da tolikima od njih, a i vas i nas, križ i krunica nisu bili i nisu danas tek zaštitni i pomodni znak, neka amajlija, vanjski izraz kršćanskoga identiteta ili puki ukras, nego svjedočanstvo životnoga opredjeljenja, te istinskoga pouzdanja u Krista i Gospu! Naslanjanja svoga života na njih, hoda s njima - rekao je među ostalim župnik Lenić.

Upozorio je da nam križ i krunica nisu tek vanjski izraz kršćanskog identiteta, nego prvotno životno svjedočenje, u kojem ćemo uzeti Mariju k sebi, slušati što nam ona poručuje, te da to bude izazov svakom Hrvatu katoliku. Nadalje, posvijestio jekako nam Domovinski rat svima treba biti trajno velika škola načela i istine da shvatimo obvezu koja izvire iz žrtava života tolikih naših branitelja.

Spomenuo je kako nam i Treći nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji koji je toga dana slavljen u Splitu i Solinu, treba biti podsjetnik da je obitelj izvorište života i radosti; da je predana ljubav supružnika grije; da su u zaštitu obiteljskih vrijednosti stali hrvatski branitelji, iznikli iz obitelji i domova, te za njih bili spremni dati sebe do kraja.

- Dok je zaštita obitelji i kućnoga praga, dobro obitelji i doma vodilo branitelje u Domovinskom ratu, dotle je isto obveza koja nam ostaje i danas, najprije onima koje je narod izabrao i postavio na vodeća mjesta: zalagati se za promicanje braka i obitelji po Božjoj zamisli, za dobro supružnika i djece, te budućnost svih. Toga se ni u mirno doba nijedan bivši branitelj, Hrvat i katolik, pa i onaj na odgovornom mjestu, ne bi ni na koji način smio odricati, nego za to biti spreman i žrtvovati se. Tada će i Krista slijediti vjerodostojno i Mariju uzimati k sebi iskreno - zaključio je propovjednik.

Poslije mise, slijedio je svečani mimohod od crkve do spomen obilježja hrvatskim braniteljima na Trgu Stjepana Miletića gdje su molitvom te polaganje vijenaca i lampiona iskazali počast svim poginulim i nestalim u Domovinskom ratu. Spomen sjećanje završeno je svečanom akademijom u KKD Ivana Brlić-Mažuranić.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije