Karitativni rad nije stao - snaga dobrote redovito se nastavlja

Ravnatelj Caritasa u službu dobrote pozvao je i vjernike da budu obazrivi jedni prema drugima, posebno prema onima koji su u njihovoj blizini, da pokažu svoju pomoć.

6.jpg
Autor
M.Kuveždanin/laudato.hr/D.R.
Fotograf
M.Kuveždanin
Objavljeno:
 
02.04.2020 13:53

Ravnatelj Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije Drago Tukara podijelio je informacije o trenutnim aktivnostima Caritasa koje su najviše usmjerene na redoviti, neprekinuti rad Caritasovih Pučkih kuhinja.

- Trenutno stanje rada Caritasovih pučkih kuhinja u Osijeku, Vinkovcima i Vukovaru te Slavonskom Brodu je redovito. Kao i dosada svakoga dana kuhamo tople obroke za naše korisnike, njih oko 450 s naznakom povećanja broja - rekao je dr. Tukara.

Od početka situacije sa širenjem zaraze koronavirusa počeli su dostavljati obroke na adrese naših korisnika i to se pokazao kao uspješan potez.

- Na početku je bilo poteškoća, posebno u gradovima, s pronalaženjem adresa stanovanja naših korisnika. Bilo je potrebno pronaći naše korisnike, ali tu su nam pomogli volonteri, produžena ruka naših redovitih djelatnika, a našli smo ih spremne u svim mjestima - istaknuo je Tukara.

U Vinkovcima i Vukovaru imaju 170 korisnika, u Osijeku s Centrom za prihvat beskućnika 160 korisnika, a u Slavonskom Brodu 120.

- Nemamo priliv namirnica kako smo dosada imali na dnevnoj, odnosno tjednoj bazi. Razumljivo je zašto je tako. Morali smo posegnuti za nabavljanjem namirnica unaprijed iz vlastitih sredstava jer ne znamo kako će ta situacija teći. Nepredvidivo je. Jelovnik smo prilagodili okolnostima. Ne možemo kombinirati, praviti raznoliko kao što to inače činimo, nego kuhamo jednostavnije, od onoga što imamo u svome skladištu, ali opet kuhamo. Za sada ima dovoljno, nastavit ćemo istim ritmom, za dogledno vrijeme osigurali smo sredstva - naglasio je Tukara.

Ravnatelj Caritasa u službu dobrote pozvao je i vjernike da budu obazrivi jedni prema drugima, posebno prema onima koji su u njihovoj blizini, da pokažu svoju pomoć.

- Ne možemo se okupiti u našim župnim zajednicama te pomagati preko Župnog caritasa, ali ako netko može i želi pomoći naš rad tu je naša korizmena akcija za pučke kuhinje Blaženije je davati nego primati 2020. putem koje se može pomoći, donirati, na svemu ćemo biti zahvalni, rado primiti te ugraditi u dobročinstva prema najpotrebitijima. Svakako, može se donirati i za Centar za majku i dijete Osijek koji također djeluje - kaže Tukara.

Jedina obustavljena karitativna aktivnost tijekom širenja zaraze koronavirusom jest prikupljanje i podjela odjeće u Caritasovu skladištu, no razlozi za to su razumljivi.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije