Karmelićanke proslavile pola stoljeća u Slavonskom Brodu

Karmelićanke Božanskog Srca Isusova proslavile su u nedjelju 14. srpnja 50. obljetnicu djelovanja u Slavonskom Brodu.

karmelicanke-slavonski-brod.jpg
Autor
IKA/Laudato/K.P.
Fotograf
IKA
Objavljeno:
 
15.07.2019 09:52

Svečano euharistijsko slavlje u župnoj crkvi Duha Svetoga u Malom Parizu uz domaćeg župnika Florijana Kveteka, prijašnjeg župnika mons. Stjepana Belobrajdić i još osmoricu svećenika predslavio je đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić.

Uz brojne vjernike i pedesetak karmelićanki iz cijele Europe i dvije sestre iz Nigerije te ostalih redovnica iz grada na Misi su sudjelovale i generalna poglavarica Družbe Majka Karla Marija od križa Peranović, koja je za tu prigodu došla iz Nizozemske te provincijalna poglavarica u Hrvatskoj s. Kristina Pišković.

Aktualizirajući Evanđelje o milosrdnom Samarijancu, nadbiskup Hranić je pojasnio kako ta Isusova prispodoba poziva da se ne pitamo tko je moj bližnji, nego da kao kršćani promišljamo jesmo li mi bližnji svakom čovjeku u potrebi.

Ustvrdio je da su karmelićanke u svom životu i djelovanju kroz pola stoljeća u župi Duha Svetoga i gradu Slavonskom Brodu doista bile bližnje svakom čovjeku u potrebi. Potkrijepio je to činjenicom da su već u svojim počecima, a i poslije zauzeto djelovale u odgoju djece, a time i evangelizaciji obitelji, naglasivši pritom i njihovu brigu za starije, napuštene, nemoćne. Pojasnivši kako se identitet svake od sestara ne može razumjeti bez njihova osobnog odnosa s Bogom.

- Drage sestre, dragocjene ste ponajprije svojim identitetom Bogu posvećenih osoba. Dok se Crkva danas počinje osjećati poput nerotkinje, koja kao da je izgubila prirodne pretpostavke da bi mogla rađati nova svećenička i redovnička zvanja, mi vidimo da je baš ta vaša karizma i dimenzija izgradnje Crkve, evangelizacije na jedan drukčiji način od nas svećenika itekako važna i dragocjena, te vidimo kako smo siromašni kad nema vas sestara. Danas Bogu zahvaljujemo za svjedočanstvo vašega Bogu posvećenog života kroz 50 godina u ovoj župnoj zajednici i gradu. Zahvaljujemo za sve ono što ste u svome predanju Bogu živjele kao bližnje župljanima ove župne zajednice, građanima ovoga grada, gdje ste se, ne pitajući tko je moj bližnji, same osjećale bližnjima koji su pozvani i poslani drugima i što se i nadalje stavljate na istu službu. Hvala vam što ste odlučile ostati naši bližnji. Neka dragi Bog blagoslovi vaše redovničko predanje, blagoslovi vas i brojem i milošću - poručio je nadbiskup Hranić sestrama.

Zahvalio je karmelićankama što su gradnjom samostana odlučile ostati u Nadbiskupiji, a vjernike pozvao da mole za postojeća i nova duhovna zvanja. Posebnu čestitku uputio je s. Stanislavi Vidačković, koja je ove godine proslavila 50 godina redovništva, a u Slavonskom Brodu je najduže djelovala- 30 godina u tri navrata. Njezinu zauzetost za siromašne i potrebite prepoznao je i Grad te joj prije tri godine dodijelio nagradu za humanost.

Znakoviti su bili i prinosni darovi škapular, slika Gospe Karmelske, kruh i vino, koje su na oltar donijele karmelićanke koje djeluju u Slavonskom Brodu.

Čestitke i zahvale na kraju Mise uputile su generalna poglavarica Majka Marija Karla i provincijalna poglavarica s. Kristina. U znak zahvale za slavlje Euharistije kućna poglavarica s. Monika Havliček nadbiskupu je darovala sliku koja prikazuje župnika Marka Majstorovića kako daje dopis tadašnjoj poglavarici, moleći je da pošalje karmelićanke u Slavonski Bod, a rad je slikarice Zlate Živković.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije