Mons. Hranić: Virus i potres nas suočavaju s ovisnošću o drugima i o Bogu

Nadbiskup đakovačko-osječki Đuro Hranić predvodio je na Petu korizmenu nedjelju euharistijsko slavlje u đakovačkoj katedrali.

9.jpg
Autor
djos.hr/laudato.hr/D.R.
Fotograf
djos.hr
Objavljeno:
 
30.03.2020 13:51

Kako piše Nadbiskupija, mons. Hranić je u propovijedi istaknuo kako naviješten ulomak Ivanova Evanđelja o uskrsnuću Lazara potiče da svoj život gledamo u onoj višoj, nadnaravnoj dimenziji.

- Mi kršćani ne živimo samo ovaj vremeniti, tjelesni, zemaljski život, nego smo istodobno smo uzdignuti i u nebeski. Kad smo bili kršteni, onda smo bili zahvaćeni Duhom Svetim i primljeni od Oca kao sinovi u Sinu - u Isusu Kristu. Njegovom snagom, snagom Duha Svetoga, pridruženi smo Kristu Gospodinu. To nije tek metafora - rekao je nadbiskup Hranić.

Podsjetio je na trenutne okolnosti i činjenicu kako pandemija koronavirusa i nedavni potres na području Zagreba očituju krhkost i nesigurnost svih ljudskih nastojanja.

- Suočavaju nas s našom ovisnošću o drugima i o Bogu; očituju relativnost pa čak i bezvrijednost kapitala; ogoljuju grešnost i pokvarenost te nesagledivo zle posljedice naše sebičnosti, tvrdoće srca i neodgovornosti pred općim dobrom; suočavaju nas sa zlom našega grijeha, s našom osobnom smrtnošću te s ispraznošću i besmislom tolikih stvari kojima robujemo i za koje nam se čini da se bez njih ne može - rekao je nadbiskup Hranić.

Pozvao je da ovi dani budu dani naše intenzivne sabranosti i produbljenja duhovnog života, odnosno obraćenja. 

- Sve ovo što se događa s nama i oko nas poziva nas da, iako smo još u tijelu, ipak ne smijemo živjeti tako tjelesno i usmjereni na prizemno, materijalno, sebično, da ono duhovno u nama ostane površno i rubno, zanemareno i zakržljalo, da bi na kraju ostalo izgubljeno. Ono duhovno se treba razrasti i osnažiti, jer ono ostaje, jer je samo ono zalog života. A ono nije iz tijela, od naše snage i od naše volje, nego od Duha - istaknuo je Hranić pozivajući na kraju vjernike da ovo vrijeme bude vrijeme dijaloga ljubavi, uzajamnog opraštanja i pomirenja unutar obitelji.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije