Nadbiskup Hranić blagoslovio Obiteljski centar Đakovačko-osječke nadbiskupije

U Slavonskom Brodu svečano je u ponedjeljak 16. prosinca otvoren i blagoslovljen Obiteljski centar Đakovačko-osječke nadbiskupije.

8.jpg
Autor
ika.hkm.hr/laudato.hr/D.R.
Fotograf
ika.hkm.hr
Objavljeno:
 
17.12.2019 13:12

U novom Obiteljskom centru djelovat će već postojeće ustanove: u prizemlju zgrade Zajednica Molitva i Riječ, koja u Slavonskom Brodu djeluju od 1997. godine u sklopu koje od 1999. godine djeluje i Centar za hagioterapiju, a na katu Bračno i obiteljsko savjetovalište, koje djeluje od 2003. i Savjetovalište za žrtve obiteljskog nasilja od 2004. godine.

Na taj način Đakovačko-osječka nadbiskupija otvara jedinstveno mjesto podrške svim osobama u potrebi, kao i parovima, djeci, mladima, te različitim skupinama u vidu duhovne i psihosocijalne pomoći.

Ovaj objekt vrijedan gotovo tri milijuna kuna, izgrađen je na zemljištu koje je Nadbiskupiji darovala Župa Gospe Brze Pomoći, a župi prethodno oporučno ostavila župljanka, umirovljena učiteljica – suradnica Krista Kralja Ankica Mličević nećakinja svećenika dr. Josipa Gunčevića, ravnatelja brodske gimnazije, ubijenoga na Macelju 1945., a koji je u toj kući živio. Najveći dio sredstava uložila je Đakovačko-osječka nadbiskupija te crkvene karitativne udruge napose 'Renovabis' i 'Kirche in Not' te brojne druge institucije.

U prisutnosti đakovačko-osječkog nadbiskupa u miru Marina Srakića, pomoćnog biskupa Ivana Ćurića, brojnih svećenika redovnika i redovnica, članova Zajednice Molitva i Riječ djelatnika i suradnika obaju savjetovališta, predstavnika društveno-političkih vlasti i ustanova povezanih s radom Obiteljskog centra iz Nadbiskupije Službu riječi i obred blagoslova predvodio je nadbiskup đakovačko-osječki mons. Đuro Hranić.

Pozdravnu riječ uputila je na početku magistra psihologije Ivana Stvorić, djelatnica Savjetovališta za žrtve obiteljskog nasilja, koja je vodila cijeli program. Dosadašnje djelovanje i povijest savjetovališta predstavio je dr. Josip Bošnjaković, profesor na KBF-u i voditelj Bračnih i obiteljskih savjetovališta te Savjetovališta za žrtve obiteljskog nasilja Đakovačko-osječke nadbiskupije.

Uz zahvalne brojnim zaslužnima za ostvarenje ovoga projekta on je posebno zahvalio svećenicima u čijim su župama ove tri ustanove dosada djelovale: župi Bezgrješnog Srca Marijina u kojima je 20 godina djelovala zajednica Molitva i Riječ i župi Gospe Brze Pomoći, te župi Duha Svetoga u kojoj su djelovala oba savjetovališta, slavonskobrodskom dekanu Ivanu Leniću na materijalnoj i svakoj drugoj pomoći.

Prisjetio se i pionirskog rada pokojnog župnika Marka Majstorovića, koji je svojim idejama i početnim koracima slagao prve kockice onoga što se poslije razvijalo, a u njegovo vrijeme se prvi puta i spominjao Obiteljski centar.

- Kroz naša Savjetovališta u zadnjih 16 godina prošlo je oko 14 000 ljudi, a kroz zajednicu MiR u 20 godina još i više. Vjerujem i nadam se da je velika većina našla ono što je tražila – stručnu pomoć. Hvala svim osobama koje su bile kod nas u Savjetovalištima, bračnim parovima, obiteljima, cjelovitim obiteljima, rastavljenima i ponovno vjenčanima, rastavljenima i razvedenima, individualnim osobama, svima koji svjedoče kako u vlastitoj krhkosti smo potrebiti jedni drugih i Boga - zaključio je Bošnjaković te najavio veći projekt koji planiraju početi ostvarivati na proljeće.

Riječ je o uređenju interaktivnog, terapeutsko-rekreativnog vrta, koji bi nosio naziv 'Vrt arkanđela Rafaela', a trebao bi biti mjesto pomirenja sa sobom i s drugima u okrilju prirode, te prve Božje riječi, ali isto tako i mjesto slobode od digitalnog svijeta.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!