Nadbiskup Hranić donio popuštajuće mjere za liturgijska slavlja

Đakovačko-osječki nadbiskup mons. Đuro Hranić uputio je u petak 22. svibnja pismo o liturgijskim slavljima i okupljanjima vjernika u mjesnoj Crkvi u vremenu ublaženih mjera za sprječavanje širenja bolesti Covid-19.

9.jpg
Autor
laudato.hr/D.R.
Fotograf
djos.hr
Objavljeno:
 
25.05.2020 18:24

Na početku svog pisma nadbiskup Hranić podsjetio je kako su mjere opreza još uvijek na snazi, a mjesna Crkva i župne i druge crkvene zajednice dužni su ih poštovati.

Želeći ostati vjerni Isusovoj zapovijedi o ljubavi prema Bogu i prema bližnjemu te odgovorni članovi našega društva koji u nj unose evanđeosku mudrost i vrednote, donio je nove, popuštajuće liturgijske odredbe prilagođavajući liturgijsko-molitveni život i ostvarenje katehetsko-pastoralnog djelovanja mjerama dok one budu na snazi.

Ovim pismom pozvao je sve svećenike na zajedničko euharistijsko slavlje u prvostolnici u Đakovu na Duhovski ponedjeljak gdje će tom zgodom svećenici u sakristiji katedrale moći preuzeti sv. ulja te ih svečano unijeti u svoje župne crkve. Osim toga, najavio je da će se svećeničkoj braći na svetkovinu apostolskih prvaka sv. Petra i Pavla, u ponedjeljak 29. lipnja ređenjem pridružiti dvojica đakona vlč. Matija Aušić i vlč. Matej Perić.

Nadbiskup Hranić potom je pozvao župnike da vjernicima omoguće ispovijed uz preporuke za slavlje sakramenta pomirenja veće prostore (crkva, sakristija, dvorana ili druge prostorije), tj. gdje je moguće ostvariti potreban fizički razmak, uz preporučeno nošenje maske za lice (i svećenik i pokornik).

Također, župnicima je povjerio da u dogovoru s roditeljima razmotre najprikladnije vrijeme i najbolji način slavlja prve svete pričesti i svete potvrde u svojim župama. Naglasio je da iznimno ove godine, zbog posebnih okolnosti u kojima slavimo sakrament potvrde, krizmanici mogu, ali ne moraju, imati krizmanog kuma/kumu.

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!