Nadbiskup Hranić pozvao vjernike na mir srca

Na kraju svoga obraćanja istaknuo je povjerenje povjerenja u mjerodavne službe koje vode brigu o općem dobru i poštovati njihove smjernice.

1.jpg
Autor
djos.hr/laudato.hr/D.R.
Fotograf
Davor Javorović/Pixsell
Objavljeno:
 
20.03.2020 11:17

Đakovačko-osječki nadbiskup mons. Đuro Hranić obratio se vjernicima svoje nadbiskupije s porukom ohrabrenja i poticaja u aktualnoj zdravstvenoj krizi.

Na samom početku istaknuo je da se kršćani uzdaju u Božju providnost koja prati naše živote. Njegova ljubav je s nama u našim radostima, opasnostima i poteškoćama, u svakom trenutku našega života.

- Pozivam Vas, sva draga braćo i sestre, draga braćo svećenici, redovnici i redovnice ponajprije na mir srca. Neka ovo vrijeme širenja korona virusa, za nas sve bude vrijeme produbljenja naše osobne i zajedničke vjere da smo Gospodinovi, u njegovim rukama, da njemu pripadamo i da k njemu idemo. Mi smo stvorenja njegove ljubavi - kazao je mons. Hranić.

Pojasnio je kako su odredbe hrvatskih biskupa donesene iz odgovornosti za zdravlje i živote ljudi, u ime ljubavi prema bližnjima te poštujući odredbe i preporuke stručnih službi. Pritom je istaknuo kako odluka nije bila nimalo laka, već bolna i teška.

- Pozivam vas sve da budemo međusobno povezani u duhu, da u molitvi nosimo jedni druge i članove naših zajednica. Istodobno molimo Duha mudrosti i straha Božjega za one koji vode stručne službe, za sve nositelje vlasti koji snagom povjerenja kojega smo im poklonili na izborima vode javne poslove naših lokalnih sredina i naše zemlje, za sve one koji skrbe za opće dobro, koji rade u različitim službama služeći nama građanima, osobito za snagu zdravstvenim djelatnicima i svima koji su u službi bolesnika; za oslobođenje svih ljudi od trpljenja i kušnji; za nadu u pobjedu života te za život vječni svih preminulih - poručio je Hranić.

Ukazujući na odredbe Katekizma (br. 2183) i Zakonika kanonskog prava (kan. 1248 § 2), pozvao je vjernike da umjesto nedjeljne Mise provedu vrijeme u molitvi čitanjem Svetog pisma, moljenjem Časoslova ili drugih molitava, bilo pojedinačno ili u obitelji.

- Svećenike pozivam da i dalje slave Mise u crkvama ili odgovarajućim kapelama, svjedočeći o tomu, kako nas to uči Katekizam Katoličke Crkve (br. 1343), da je euharistija središte života Crkve. Vjernike potičemo da se iz svojih domova priključe tako slavljenim svetim misama, izražavajući na taj način da se u svakoj Misi cijela Crkva sjedinjuje s Kristovom žrtvom (KKC br. 1369) - rekao je nadbiskup i preporučio vjernicima da pažljivo prate nedjeljne i blagdanske televizijske prijenose Misa.

Na kraju svoga obraćanja istaknuo je povjerenje povjerenja u mjerodavne službe koje vode brigu o općem dobru i poštovati njihove smjernice.

- Nadam se da ćemo sačuvati pribranost, vedrinu duha i povjerenje u Gospodina  te da ćemo se opet radosno okupljati na naša zajednička vjernička i druga slavlja - zaključio je nadbiskup Hranić. 

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije