Obnova svećeničkih obećanja i obilježavanje svećeničkih jubileja

Na današnji spomendan Majke Crkve nadbiskup Đuro Hranić predvodio je u đakovačkoj prvostolnici svečano euharistijsko slavlje koje je okupilo gotovo sav prezbiterij Đakovačko-osječke nadbiskupije.

3.jpg
Autor
Anica Banović/laudato.hr/D.R.
Fotograf
djos.hr
Objavljeno:
 
01.06.2020 19:50

Tijekom ovoga slavlja svećenici su obnovili svoja svećenička obećanja, obilježiti srebrne, zlatne i dijamantne svećeničke jubileje desetorice svećenika te preuzeli sveta ulja, posvećena na Veliki četvrtak 9. travnja, piše Nadbiskupija.

Slavlje je započelo zahvalom nadbiskupa Hranića Trojedinom Bogu za milost ovoga današnjeg crkvenoga zajedništva. Među sabranima, nadbiskup je pozdravio nadbiskupa u miru mons. Marina Srakića, dijamantnog jubilarca koji uz 60 godina svećeništva obilježava i 30 godina biskupske službe. 

U svojoj homiliji nadbiskup je govorio o Marijinoj školi vjere, spomenuvši kako se već kod Isusova začeća od nje tražio čin vjere, a ona je svoj pristanak izrekla cijelim bićem, duhom i tijelom; bez ikakva, čak i nesvjesna ograničenja. Cijelo svoje biće i čitav svoj život, sve što čini ljudsku narav, ponudila je kao mjesto utjelovljenja.

- Primanje Božje riječi koja djeluje u Marijinu životu nije moglo biti nešto pasivno, nego je to bila vrhunska aktivnost vjere. Da je u Marijinu pristanku postojala samo sjena neke primisli, njezina vjera ne bi bila savršena i Dijete ne bi moglo primiti pravu ljudsku narav - rekao je nadbiskup.

Podsjetio je na događaje koji su obilježili Marijin život s Isusom, a koji su bili škola vjere koja je Mariju pripravljala za čas križa, kad je od Isusa čula riječi ‘Majko, evo Ti sina!’ i po njima dobila puno pravo na zagovor svih koji su u potrebi i koji ju prepoznaju kao svoju majku, kao majku Crkve, kao majku crkvene vjere i predanja njezinu Sinu Isusu Kristu.

- Kao što je Sina napustio njegov Otac, tako i Sin napušta svoju majku te su oboje ujedinjeni u zajedničkoj napuštenosti. Tek tada, kad je lišena sina, kad ga je u vjeri vratila Bogu, Marija je postala spremna preuzeti majčinstvo Crkve, tj. biti majka svoj Isusovoj braći i sestrama, svima nama - rekao je mons. Hranić.

Na kraju homilije nadbiskup je pozdravio te prigodno darivao ovogodišnje jubilarce: dijamantni svećenički jubilej, 60 godina svećeništva obilježio je nadbiskup u miru Marin Srakić i vlč. Stjepan Starešina, župnik u miru, kojima je nadbiskup darivao umjetničke slike. Zlatni svećenički jubilej, 50 godina svećeništva, obilježila su trojica svećenika: vlč. Josip Babić, vlč. Nikola Jelić i vlč. Marko Karliček.

Iako niti jedan zbog zdravstvenih teškoća nije mogao nazočiti slavlju, nadbiskup im je zahvalio na predanju i svem izgaranju u svećeničkom životu i radu. Spomenuo je kako je zajedno s njima, kao njihov kolega i bogoslov u đakovačkom sjemeništu, za svećenika Banjolučke biskupije bio zaređen i današnji vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić.

Svoj srebrni svećenički jubilej obilježili su dr. vlč. Đurica Pardon, župnik u Župi sv. Ladislava, kralja u Punitovcima, vlč. Anđelko Cindori, župnik u Župi sv. Ćirila i Metoda i župni upravitelj u Župi bl. Alojzija Stepinca u Vinkovcima, vlč. Stipo Marić, župnik u Župi Srca Isusova u Čemincu i  upravitelj Župa sv. Marije Magdalene u Luču, o. Anto Pervan, gvardijan Kapucinskog samostana u Osijeku te p. Mate Božinović, otac Isusovac u Rezidenciji Družbe Isusove u Osijeku.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!