Održano predavanje na temu: 'Depresija i vjera. Važnost psihološke pomoći'

Pojasnivši što je depresija i koji su njeni uzroci, predavačica je povezala depresiju s vjerom.

4.jpg
Autor
ika.hkm/laudato.hr/D.R.
Fotograf
ika.hkm.hr
Objavljeno:
 
20.02.2020 18:33

Župa bl. Alojzija Stepinca u Slavonskom Brodu jučer je bio jedan od domaćina 13. tjedna psihologije koji se u Hrvatskoj održava od 17. do 23. veljače. Na temu 'Depresija i vjera' magistrica psihologije Bernarda Veseličić govorila je o važnosti psihološke pomoći.

Predavačica je u početku definirala depresiju, kazavši kako depresija kao psihološki poremećaj ima određene simptome koji moraju trajati minimalno dva tjedna te narušavaju svakodnevni rad neke osobe. Kao najčešće uzroke depresije navela je današnje društvo, kriva ljestvica vrednota, prevelika očekivanja i slično.

Pojasnivši što je depresija i koji su njeni uzroci, predavačica je povezala depresiju s vjerom. Kazala je da psiholozi nastoje otkriti kako religioznost utječe na čovjekov život. Navela je kako se često događa da čovjek pomisli kako ima duhovni problem, a ne psihološki jer vjernici mogu svoje depresivne simptome doživljavati kao neuspjeh u vjeri.

- Misle da im se to događa jer nedovoljno mole, poste i slično. Važno je sebi priznati da se osjećaju i tužno i loše, iako vjeruju da je Bog s njima te trebaju potražiti pomoć. Priznavanje da im je potrebna pomoć neće poljuljati njihovu vjeru jer je traženje stručne pomoći nužan korak u borbi protiv depresije - istaknula je Veseličić.

Nakon predavanja uslijedila je konstruktivna rasprava u kojoj je sudjelovao i župnik Tomislav Ćurić, koji je zahvalio predavačici i svim sudionicima za produbljivanje spoznaja u odnosu između depresije i vjere, prenosi IKA.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!