Okružnica o obilježavanju 10. obljetnice utemeljenja Đakovačko-osječke metropolije

Đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit Đuro Hranić uputio je 1. rujna svećenicima, redovnicima i redovnicama te svim vjernicima Đakovačko-osječke nadbiskupije okružnicu o obilježavanju 10. obljetnice utemeljenja Đakovačko-osječke crkvene pokrajine u katedrali-bazilici u Đakovu.

djos.jpg
Autor
djos.hr/Laudato/K.P.
Fotograf
djos.hr

- Zahvalna i radosna srca ove se godine kao nadbiskupijska zajednica spominjemo 10. obljetnice utemeljenja Đakovačko-osječke crkvene pokrajine, kad je papa Benedikt XVI. 18. lipnja 2008. godine u zajedništvo nove Metropolije povezao našu Đakovačko-osječku nadbiskupiju te Požešku i Srijemsku biskupiju. Biskupi naše Metropolije o tome su progovorili u svom pismu za svetkovinu Duhova ove godine - istaknuo je mons. Hranić i podsjetio na susrete koji su se ovim povodom već ostvarili: susret svećenika u Staroj Gradiški te hodočasnički dani na Tekijama u Srijemskoj biskupiji i u Pleternici, u Požeškoj biskupiji.

Najavio je potom susret u metropolijskom središtu.

- Preostaje nam sada hodočašće i susret u samom metropolijskom sjedištu. Planiramo ga ostvariti nekoliko dana kasnije od prvotno najavljenoga 1. listopada. Naime, tek nam je ovih dana javljeno da će slavlje predvoditi nadbiskup mons. Paul Richard Gallagher, tajnik za odnose s državama, iz Državnoga tajništva Svete Stolice, a njegov je dolazak prethodno morao biti usklađen s državnim protokolom RH. Sve najsrdačnije pozivam da hodočastite u Đakovo na zajedničko zahvalno Euharistijsko slavlje u našoj prvostolnoj katedrali u četvrtak, 11. listopada 2018., s početkom u 17:30. Hodočasničko slavlje ostvarit ćemo pod geslom U krilu Crkve sveopće - napisao je mons. Hranić.

Nadbiskup je izrazio radost što će u ovom slavlju biti prigoda iskusiti radost zajedništva i snagu molitve s braćom i sestrama, mlađima i starijima, iz svih naših župa i zajednica, s našim svećenicima, redovnicima i redovnicama.

- Radujemo se svećenicima i vjernicima koji će nam se pridružiti iz Požeške i Srijemske biskupije. S posebnom se zahvalnošću radujemo sudjelovanju biskupa, ne samo iz naše Metropolije, već i drugih biskupa Hrvatske biskupske konferencije koji se toga dana planiraju pridružiti našem hodočašću i slavlju u Đakovu - istaknuo je nadbiskup.

Nadbiskup Hranić potaknuo je sve župnike da na hodočašće povedu svoje župljane, a predstojnike i predstojnice redovničkih zajednica članove svojih zajednica. Na sudjelovanje je pozvao i župne suradnike, vjeroučitelje, članove župnih vijeća, pjevače, ministrante te članove molitvenih i drugih skupina koje djeluju u župama. Moleći za suradnju u pripravi ovoga slavlja nadbiskup zahvaljuje na spremnosti hodočasnicima koji su voljni odjenuti narodne nošnje te se uključiti u posebne vidove sudjelovanja –  ministriranje, pjevanje, čitanje te prinos darova.

Svi župnici i voditelji zajednica trebaju prijaviti dolazak hodočasnika na ovo Misno slavlje do utorka, 2. listopada 2018. u Tajništvo Pastoralnog centra u Đakovu -  tel. 031/802/227 /9h-16h/ ili pastoralni.centar@djos.hr.

Programom hodočašća predviđeno je da hodočasnici u katedralu dođu barem malo prije 17 sati. Autobuse će biti moguće parkirati nedaleko trga (prostori kraj gradske tržnice i druga obližnja mjesta). Svečana hodočasnička Misa započinje u 17:30, a prethodit će joj zajednički molitveni pripravni program od 17 sati.

S obzirom da su na sudjelovanje pozvani svi svećenici Nadbiskupije, mons. Hranić upućuje da se toga dana Mise u župama slave u jutarnjim satima, a večernje dokinu.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!