Pakračko-slavonski episkop Jovan Ćulibrk posjetio Đakovo

Uzvratni posjet, nakon što je nadbiskup Hranić nedavno, na poziv vladike Jovana, posjetio Pakrac.

9.jpg
Autor
djos.hr/Laudato/J.B.
Fotograf
djos.hr
Objavljeno:
 
04.04.2019 08:52

Vladika Jovan Ćulibrk, pakračko-slavonski episkop, u pratnji novogradiškog paroha Ognjena Tenđerića posjetio je u utorak 3. ožujka 2019. godine nadbiskupsko sjedište u Đakovu i nadbiskupa đakovačko-osječkog Đuru Hranića.

Bio je to uzvratni posjet, nakon što je nadbiskup Hranić nedavno, na poziv vladike Jovana, posjetio Pakrac. Nadbiskup je ondje, među ostalim, razgledao saborni hram i zanimao se za detalje vezane uz povijest i njegovu sadašnju temeljitu obnovu. Potom je posjetio vladičanski dvor, koji je teško stradao u nedavnom ratu te je jednim dijelom još uvijek u obnovi. Episkop Jovan ga je na poseban način upoznao s rukopisima i rijetkim knjigama, odnosno s pisanom kulturnom baštinom koja se čuva u Biblioteci Pakračko-slavonske eparhije.

Po dolasku u Đakovo, nadbiskup Jovan je u pratnji nadbiskupa Hranića razgledao katedralu sv. Petra, potom Katolički bogoslovni fakultet, Nadbiskupijski arhiv i Središnju nadbiskupijsku i fakultetsku knjižnicu, gdje im se pridružio i nadbiskup metropolit u miru Marin Srakić. Ondje je Vladika s velikim zanimanjem razgledao arhivsku građu i rukopisne knjige te Spomen-knjižnicu biskupa Strossmayera s njegovim knjigama i izvornim namještajem, u kojemu su knjige nekoć stajale u njegovu stanu u Nadbiskupskom domu u Đakovu. Posjetio je i Spomen-muzej biskupa J. J. Strossmayera.

Nakon zajedničkog objeda s profesorima i svećenicima koji djeluju u središnjim nadbiskupijskim ustanovama, susret je nastavljen u Nadbiskupskom domu u Đakovu, u razgovoru o raznim aktualnim temama iz crkvenog i društvenog života te o ekumenskim odnosima između dviju Crkava.

U jednom dijelu razgovoru se, o mogućoj suradnji između Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Đakovu i Biblioteke Pakračko-slavonske eparhije, pridružio i dekan prof. dr. Vladimir Dugalić. Vladika Jovan pozvao je profesore i studente đakovačkog KBF-a da dođu posjetiti, a potom i istraživati bogatu a neistraženu pisanu građu u biblioteci u Pakracu. S obzirom da studenti 1. godine KBF-a u sklopu kolegija Biblijska arheologija odlaze u Cernik, gdje se u Franjevačkom samostanu nalazi stalna 'Biblijsko-arheološka muzejska izložba' Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda, dogovoreno je da će tom prigodom posjetiti i Pakrac te Eparhijsku biblioteku.

Nadbiskup Hranić od vladike Jovana primio je dar – križ od sedefa, koji je vladika dobio na dar od jeruzalemskog patrijarha Teofila III., autentičan rad iz Svete zemlje. Nadbiskupi su vladiki poklonili Sabrana djela nadbiskupa u miru Marina te četiri sveska pisane baštine biskupa Josipa Jurja Strossmayera.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije