Petrijevčani slavili svetu Misu na grobu Sv. Petra u Rimu

Od subote 23. do utorka 26. ožujka župljani župe Sv. Petra, apostola iz Petrijevaca hodočastili su u Rim i Padovu.

petrijevcani-u-Rimu.jpg
Autor
K. Peulić/Laudato/K.P.
Fotograf
Tiskovni ured djos.hr
Objavljeno:
 
28.03.2019 14:09

Po dolasku u Rim i smještaja u Domu hrvatskih hodočasnika "Blaženi Ivan Merz" – Domus croata, uputili su se u razgledavanje znamenitosti Vječnoga grada uz stručno vodstvo vlč. Ilije Dogana, svećenika Đakovačko-osječke nadbiskupije na studiju u Rimu.

Nakon obilaska antičkog Rima i papinske Lateranske bazilike te brojnih drugih znamenitosti slavljena je sveta Misa u papinskoj bazilici Svete Marije Velike koju je predslavio župnik Matej Glavica u koncelebraciji vlč. Dogana te privatna pobožnost pred likom Gospe – Salus Populi Romani (Spas Rimskoga Naroda).   

Nedjeljno jutro započelo je pohodom Hrvatskom papinskom zavodu i crkvi sv. Jeronima, gdje je hodočasnike radosno dočekao i upoznao s poviješću i aktualnostima Zavoda rektor preč. Bože Radoš. Misno slavlje na kojem su sudjelovali brojni hrvatski svećenici pitomci Zavoda, liturgijskim pjevanjem, čitanjem i ministriranjem animirali su petrijevački župljani. Na Trgu sv. Petra u Vatikanu hodočasnici su potom prisustvovali nedjeljnom Angelusu s papom Franjom. Središnji događaj toga dana, na opće zadovoljstvo, bio je poseban Papin pozdrav upućen hodočasnicima iz Hrvatske na koncu njegovog nedjeljnog obraćanja vjernicima. Nedjeljno poslijepodne bilo je posvećeno razgledavanju znamenitih rimskih trgova, fontana i brojnih crkava te Papinskog sveučilišta Gregoriana.

Na svetkovinu Naviještenja Gospodnjega, u ponedjeljak 25. ožujka u ranim jutarnjim satima hodočasnici su se uputili na središnji događaj svoga hodočašća u vatikansku Baziliku sv. Petra. Svetu Misu na samome grobu Apostolskog prvaka u kripti vatikanske bazilike predslavio je župnik Glavica, izrazivši posebnu čast i radost da kao župljani kojima je Sv. Petar zaštitnik župe na njegovu grobu mogu slaviti Euharistiju. Prigodnu homiliju o otajstvu svetkovine Blagovijesti izrekao je preč. Radoš.

Nakon Misnog slavlja hodočasnici su bili upoznati s poviješću i znamenitostima bazilike, uz molitvu na grobu Sv. Ivana Pavla II. Dobivši preporuku za daljnja osobna razgledavanja, uspon na kupolu bazilike, posjet Vatikanskim muzejima, hodočasnici su se uputili u otkrivanja ljepota Vatikana. Dan je završio obilaženjem Kalistovih katakombi, crkvice 'Quo Vadis Domine', te posjetom posljednjoj od četiri papinskih bazilika, onoj Sv. Pavla izvan zidina.

Uputivši se posljednjeg dana prema domovini, hodočasnički je program završio u Padovi. Uz grob. Sv. Leopolda Mandića slavljena je sveta Misa i ostavljena prilika za molitvu i sabiranje hodočasničkih dojmova uz izloženo tijelo Sv. Leopolda. Posjet Padovi upotpunjen je pohodom bazilici Sv. Antuna i osobnoj pobožnosti. Na hodočašću je sudjelovalo 64 župljana koji su se u ranim jutarnjim satima u srijedu 27. ožujka vratili kući.

 

Fotogalerija
hrv-hodocasnici-u-Rimu-djos

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije