Proslava svete Terezije Avilske u brezničkom Karmelu

Svečanom večernjom euharistijom 15. listopada proslavljena je svetkovina svete Terezije Avilske u brezničkom Karmelu.

Tiho-Radan.jpg
Autor
IKA/Laudato/F.M.S.
Fotograf
IKA

Euharistijsko je predslavio karmelićanski mladomisnik iz Remeta o. Tiho Radan u zajedništvu sa subratom, također mladomisnikom, o. Ivanom Plešeom, isusovcem o. Dragom Majićem te župnikom iz Sarvaša vlč. Marijom Brkićem. U asistenciji su bila četvorica đakovačkih bogoslova, dok su pjevanje animirale karmelićanke.

U homiliji o. Tiho izložio je temelj duhovnog nauka svete Terezije u tri koraka. Na prvome mjestu je svijest o Božjoj prisutnosti u njezinoj duši, na drugome odluka duše da krene na put prema toj Božjoj prisutnosti, a na trećem cilj toga putovanja – sjedinjenje s Bogom. Svetu Tereziju je od djetinjstva pratila žarka želja da vidi Boga, i od toga nikada nije odustajala. Bitna oznaka duhovnosti svetice je njezin izraz 'odlučna odlučnost'.

- Jako je važno na početku puta prema Bogu da ne posustanemo, ne malakšemo - pojasnio je o. Tiho Radan.

U nastavku o. Tiho je protumačio kako je veliko otkriće svete Terezije je da je Bog tu, da je blizu, da čuje, da je prisutan u ljudskoj duši. Nadodao je i to kako je sveta Terezija u svome djelu 'Zamak duše' opisala  dušu kao jedan kristalni zamak koji ima sedam odaja, a u središtu, u sedmoj odaji, boravi Bog.

- Bog je centar, sunce koje obasjava i grije dušu. Bez Boga duša gubi ljepotu i zato nas Terezija uči da u srcu izgradimo ćeliju u kojoj ćemo se obraćati Bogu. Ne puno mozgati, nego Ga gledati -  poručio je o. Radan.

Po završetku Misnog slavlja oci Tiho i o. Ivan udijelili su okupljenima mladomisnički blagoslov.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!