Proslava svetkovine nebeskog zaštitnika Đakovačko-osječke nadbiskupije

Sveti Ilija proslavljen uz prva obećanja katoličkih skauta!

skauti.jpg
Autor
IKA/Laudato/J.B.
Fotograf
IKA
Objavljeno:
 
21.07.2017 11:20

Na blagdan sv. Ilije, nebeskoga zaštitnika Đakovačko-osječke nadbiskupije, nadbiskup Đuro Hranić predvodio je u đakovačkoj katedrali večernje misno slavlje. U koncelebraciji su bili mons. Luka Marijanović, mons. Vladimir Dugalić, vlč. Marin Putilin, vlč. Ivica Martić te vlč. Mario Žigman.
Uvodeći u misno slavlje, nadbiskup je pozdravio sve okupljene, među kojima skupinu od 16 katoličkih skauta, članova Zdruga katoličkih skauta Đakovačko-osječke nadbiskupije te njihovog duhovnika, vlč. Ivicu Martića.

U svojoj homiliji nadbiskup je vjernicima približio zahtjevnu i nimalo jednostavnu povijesno-političku situaciju vremena u kojemu je živio i djelovao sv. Ilija, rekavši kako je Ilija upravo u toj i takvoj zbilji nastupio s porukom koja je duboko zasijecala u svakidašnji život njegovih suvremenika, otvarajući pritom pitanja koja su bila 'ispod kore' svakodnevnoga života, ali koja su na duže staze nedvojbeno određivala budućnost naroda.

- Ilija je neustrašiv borac za štovanje Boga koji se objavio Abrahamu, Izaku i Jakovu i koji je po proroku Mojsiju sklopio savez sa Izraelskim narodom. Ilija je nepokolebljiv borac za ljudsko i Božje dostojanstvo, koje je bilo mnogostruko ugroženo u danima njegova proročkog djelovanja - rekao je nadbiskup Hranić, ističući kako je u kršćanskoj i židovskoj predaji Ilija ostao snažan lik nadpovijesne veličine, koji svojim stavovima i rijetkim radikalizmom neumoljivo razara lažni mir između politike i religije, što se nemilosrdno okomljuje na opasni sinkretizam na području religije, te na čudnu ravnodušnost i neodlučnost s obzirom na samoga Boga.

Nakon popričesne molitve okupljeni skauti stali su pred oltar i dali svoja obećanja. Obraćajući im se, nadbiskup je izrazio radost, rekavši kako su se temeljito pripremali za ovaj dan, rasli u poukama kojima su ih njihovi voditelji učili savršenije ljubiti Boga, Crkvu i Domovinu, prošli kampove i duhovne obnove, skautske vještine, redovito se ispovijedali, sudjelovali na svetim misama u svojim župama, volontirali, te su danas spremni postati katoličkim skautima.

Skauti su potom podignuli šaku u visini ramena: tri spojena prsta označavala su njihovu vjeru u Boga Oca, Boga Sina i Boga Duha Svetoga - Jednoga Boga, tri božanske osobe, dok su palcem sklopljenim preko malog prsta označili da jaki čuvaju slabije. Svečano su obećali da će poštovati Božje zakone i ljubiti Katoličku Crkvu, da će ispunjavati zakone skauta i svaki dan učiniti nešto dobro te da će voljeti, čuvati i upoznavati svoju domovinu.

- Dragi moji katolički skauti, radostan sam što ste danas posvjedočili kako je Crkva živa Crkva živih mladih. Iskreno se radujem što katolički skauti rastu svakim danom i preporučam vas u zagovor naše nebeske Majke Marije, vašeg zaštitnika sv. Jurja i sv. Ilije - rekao je nadbiskup Hranić skautima te svima okupljenima udijelio blagoslov.

Osnivačka sjednica Zdruga katoličkih skauta Đakovačko-osječke nadbiskupije održana je 23. kolovoza 2016. u prostorima KBF-a u Đakovu, uz blagoslov i poticaj Zdruga katoličkih skauta Hrvatske. Tijekom susreta s nadbiskupom Hranićem, skauti su zajednički za zaštitnika Zdruga odabrali sv. Iliju, zaštitnika Đakovačko-osječke nadbiskupije.

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!