Prva Misa u novoj filijalnoj crkvi u Bartolovcima

Brojni su vjernici Bartolovaca i okolnih mjesta sudjelovali su 22. listopada na misnom slavlju u novoj filijalnoj crkvi u Bartolovcima kod Slavonskog Broda.

bartolovci.jpg
Autor
IKA/Laudato/F.M.S.
Fotograf
IKA
Objavljeno:
 
23.10.2018 13:22
Uz domaćeg župnika Peru Stanića, vlč. Stjepana Sokolovića i fra Domagoja Šimunovića svečano Misno slavlje predslavio je župnik brodske župe blaženog Alojzija Stepinca vlč. Tomislav Ćurić.

vlč. Ćurić idejni je začetnik uređenja te crkve Ivana pavla II. u Bratolovcu, jedine crkve u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji posvećenoj tom svecu.

vlč. Tomislav Ćurić kako je kao bogoslov sudjelovao u pripremama dočeka apostolskog pohoda pape Ivana Pavla II. Hrvatskoj,  napose njegova pohoda Đakovu i Osijeku prije 15 godina, propovijed vlč. Tomislava bila je puna emocija i sjećanja na riječi koje je papa tada uputio  hrvatskom narodu.

- Danas je prigoda da se svi zapitamo što nam je od toga susreta ostalo, čime nas je Papa obogatio, što od toga i danas u nama živi? - zapitao se na početku homilije propovjednik, te je okupljene podsjetio na nekoliko Papinih važnih poruka.

Posebno se osvrnuo na Papinu poruku u kojoj  je Hrvate pozvao na svetost, pojasnivši da je svetost moguće ostvariti te da ćemo u svetosti rasti ako rastemo u ljubavi prema Bogu i bližnjemu. Ustvrdivši kako smo u ljubavi i u svetosti uglavnom manjkavi, mlitavi, nevjerodostojni vlč. Tomislav je podsjetio na Papin naglasak koji proizlazi iz Ivanova Evanđelja kako smo pozvani da idemo i rod donosimo, da rod naš ostane.

Ćurić je podsjetio na Papin naglasak usmjeren na obnavljanje misionarskog poleta među vjernicima u kojim poziva sve kršćane na zauzeti apostolat. U tom je duhu propovjednik naglasio  kako nakon teških ratnih vremena, koja su ostavila duboke i još uvijek neizliječene rane, Crkva u Hrvata treba nas kršćane da zauzetije i velikodušnije preuzmemo svoj dio odgovornosti za život crkvenih zajednica kojima pripadamo.

- Papa Ivan Pavao II. gledao je u nas s velikom povjerenjem i nadom…, nemojmo iznevjeriti njegove poticaje i očekivanja… i ne zaboravimo da nam je rekao kako nam je blizu. Njegova sveta prisutnost i danas nas pomaže i prati - rekao je  vlč. Ćurić, zaključivši svoju homiliji Papinom tvrdnjom da mu je poznata naša snaga, hrabrost i ufanje te ustrajno zalaganje koje će nam omogućiti bolje dane.

Za spomen na taj dan župnik Stanić i ove je godine svim vjernicima darivao sliku Ivana Pavla II. sa zahvalnom molitvom njemu u čast. Slavlje je pjevanjem uveličao župni zbor predvođen prof. Marijom Lopac.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije