Predstavljen vodič kroz korizmu "Razderite srca, a ne haljine svoje"

Knjiga 'Razderite srca, a ne haljine svoje', autora Ilije Čabraje svojevrsni je vodič kroz Korizmu.

razderite-srca-a-ne-haljine-svoje.jpg
Autor
B. L ukačević/Laudato/K.P.
Fotograf
B. Lukačević
Objavljeno:
 
09.02.2019 10:19

Knjiga "Razderite srca, a ne haljine svoje" – Svagdanji vodič kroz korizmu, autora Ilije Čabraje, svećenika Vrhbosanske nadbiskupije, umirovljenog profesora, u izdanju Naklade Sv. Antun iz Zagreba predstavljena je u petak, 8. veljače u župi sv. sv. Marka u Slobodnici kod Slavonskog Broda. O knjizi je govorio domaći župnik Pero Stanić.

Kako i sam podnaslov govori knjiga je svojevrsni vodič kroz Korizmu. Djelo je plod autorovih dugogodišnjih promišljanja nad misnim čitanjima u liturgijskim slavljima u korizmu.

U tome je smislu djelo strukturirano od uvoda, misnih čitanja i molitve vjernika. Svjestan kako je korizma posebno vrijeme u crkvenoj godini, vrijeme kada smo kao kršćani pozvani tijekom četrdeset dana priprave za najveći kršćanski blagdan Uskrs pripremati se kroz post, molitvu i dobra djela, autor na 495 stranica donosi svoja pomno pripremanja promišljanja, stavljajući naglasak na dnevna čitanja, tako da je svako pojedinačno protumačio s biblijsko teološkog motrišta. Biblijski su tekstovi rasvijetljeni u kontekstu njihova nastanka, poruke i aktualizacije vremena u kojemu živimo. Takav pristup čitatelju će zasigurno pridonijeti teološkom produbljivanju i duhovnom obogaćenju pripreme za Uskrs. Posebnu je pažnju posvetio pojašnjenju pojasnivši riječi odricanje i obraćenje, potičući čitatelja da otkrije njihov smisao te mogu činiti dobro i shvate dubinu i smisao Isusova otkupiteljskog dijela spasenja.

Knjiga sadrži i dodatak s uskrsnim običajima; po čemu je čista srijeda dobila svoje ime, značenje Četrdesetnicu-Quadragesima, post u korizmi, pobožnost križnog puta, blagoslov grančica na Cvjetnicu, običaji Velikog petka, sedam Isusovih riječi na križu, uskrsni simboli, uskrsno janje i jaje te blagoslov uskrsne hrane.

Župnik Stanić na predstavaljanju je naglasio kako je knjiga prvotno namijenjena svećenicima, ali je prikladna i na korist ostalom Božjem puku te ju je preporučio svojim vjernicima. 

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije