Seminar za animatore i suradnike u župnoj katehezi

Seminar je sadržavao dva predavanja i četiri radionice.

8.jpg
Autor
djos.hr/laudato.hr/D.R.
Fotograf
djos.hr
Objavljeno:
 
19.11.2019 13:19

U prostorima Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Đakovu 16. studenoga održan je seminar „Biblija i liturgija“. Seminar je počeo molitvom koju je predvodila vjeroučiteljica Maja Odobašić, a nakon zajedničke molitve sve prisutne srdačno je pozdravila i uvela u seminar predstojnica Katehetskog ureda Đakovačko-osječke nadbiskupije dr. sc. Teuta Rezo. Seminar je sadržavao dva predavanja i četiri radionice.

Prvo predavanje o temi Sveto pismo kao integralni dio bogoslužja u Crkvi održao je prof. dr. sc. Zvonko Pažin. Naglasak je stavio na Sveto pismo u liturgiji te istaknuo važnost čitanja Božje Riječi na misi i svijest o prisutnosti Krista u liturgiji. Istaknuo je važnost spomen-čina pod misom u kojem se Krist uprisutnjuje i gdje sam Isus Krist progovara i navješćuje evanđelje.

O veličini i uzvišenosti Božje riječi govori nam poslanica Hebrejima: „Živa je, uistinu Riječ Božja i djelotvorna“ (Heb 4,12). Biblija je za nas kršćane Sveto pismo i kroz čitanje i slušanje žive Božje riječi na misi, ostvaruje se istinski odnos između Boga i čovjeka i to je slikovito prikazao kroz nekoliko primjera u predavanju. Istaknuo je da je u svakom blagoslovu kroz crkvenu godinu uvijek važno i ljepše je započeti čitanjem odlomka nekog biblijskog teksta, a zatim nastaviti kratkim razmatranjem.

Drugo predavanje je održao mr. Ivan Benaković, asistent na KBF-u u Đakovu. Tema njegova predavanja bila je: Aperuit illis – Apostolsko pismo o ustanovljenju Nedjelje Božje riječi (AI), dokument pape Franje iz rujna ove godine. Predavač se na početku nadovezao na misli dr. Pažina i istaknuo dinamiku u liturgiji, a to je upravo odnos između Boga i čovjeka, odnos Krista i župne zajednice i jedinstveni hod vjernika s Uskrslim Kristom.

Predavač je naglasio da bi bez Svetog pisma događaji i osoba Isusa Krista ostali neshvaćeni u svojoj biti. Stoga je predstavio Apostolsko pismo (AI), a to je ujedno govor kroz četiri evanđelja. AI se oslanja na Drugi vatikanski sabor i konstituciju Dei Verbum (DV2) koja govori o snazi i veličini Božje Riječi. Dokument AI naglašava svakodnevno čitanje Svetog pisma jer je Božja Riječ izvor vjere za svakog vjernika, a ljepota i snaga Božje Riječi nas sve sabire u jedno.

Naglasio je ulogu i poziv kateheta u župi u kojoj su pozvani upoznati Sveto pismo i zajedno sa svim vjernicima se uputiti prema Božjoj viziji čovjeka zapisanoj istom. Sveto pismo naglašava kako Krist nije mit, nego povijest i središte života njegovih učenika. Krist je naš motivator, jer naš je put upravo Kristov put. AI 9 i DV 11 iznose kako je Sveto pismo u službi spasenja i prvobitna svrha Svetog pisma je naše spasenje.

Važnu ulogu ima i predaja Crkve jer je izvor Božje objave, a isto tako je vrlo bitno da se vjera temelji na živoj Riječi, o kojoj smo pozvani misliti i s njom se susretati. Dokument ističe Mariju Majku Božju kao onu koja je model i uzor vjernika jer je bila sva okrenuta slušanju Božje Riječi, a blažena jer je vjerovala da će se ispuniti ono što je čula od Gospodina i dopustila je da se Bog u njoj oblikuje. Predavanje je priveo kraju zaključnom misli dokumenta AI: „Jer Riječ je posve blizu tebe, u tvojim ustima i u tvome srcu da je vršiš“ (Pnz 30,14).

Uslijedio je rad u radionicama. Prvu radionicu vodila je katehistica Biserka Sorić o temi Po Mariji k Isusu. Drugu radionicu, o temi Vizualna i slušna pomagala – značajni element u motivaciji kahehizanata, vodio je Zoran Zadro.

Treću radionicu vodila je katehistica Antonija Wurzberg o temi Opsjenuti padavičar, a posljednju radionicu Darovani kruh za život svijeta vodila je katehistica Ana Fatović. Sudionici su na radionicama aktivno sudjelovali te upoznali kreativni način približavanja i širenja Božje Riječi vjeroučenicima različitih uzrasta te njihova osobnog uključivanja na župnim katehezama.

Nakon radionica uslijedio je plenum i osvrt na rad u radionicama nakon kojeg je predstojnica Teuta Rezo nazočne pozdravila te potaknula sve na daljnji angažman. Na izlazu su svi sudionici dobili Bibliju za djecu, kako bi djeci u župnoj katehezi na najbolji mogući način otvorili prostore za susret s Božjom riječi. Seminar je završen zajedničkim objedom.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!