Srebreni svećenički jubilej Đurice Pardona

Na kraju euharistijskog slavlja zahvalio je svojim živućim roditeljima, sestri i svim župljanima rodne župe koji su ga pratiti na putu svećeničke službe.

2.jpg
Autor
djos.hr/laudato.hr/D.R.
Fotograf
djos.hr
Objavljeno:
 
31.01.2020 16:29

Velečasni dr. Đurica Pardon ove je srijede svečano proslavio 25. godišnjicu ređenja u župi sv. Ladislava u Punitovcima, piše djos.hr.

Misno slavlje predvodio je vlč. Đurica uz koncelebraciju 15 svećenika i župnika, većinom Čepinskog i Osječkog dekanata. Proslavi vrijednog jubileja nazočila je i rodbina slavljenika.

- Raduje me i puno mi je srce što slavim 25. godišnjicu svoga ređenja sa župnom zajednicom moga rodnog sela, koje je u vrijeme moga ređenja bilo okupirano, pa se ređenje dogodilo u prognaničkim uvjetima 29. siječnja 1995. godine u holu Osnovne škole 'Antun Gustav Matoš' u Vinkovcima, a ne kako je to uobičajeno u katedrali ili nekoj crkvi. Bili su to teški dani i za moju obitelj, ali i za sve prognane župljane - prisjetio se na početku euharistijskog slavlja vlč. Đurica.

U svojoj homiliji, Pardon je kazao kako su Bog i Božja ljubav među nama u svakom trenutku našega života, gdje bili i što radili te da nam je potrebno po Bogu dano mjesto na kojem se osjećamo sigurnima.

- U trenucima opasnosti gubitka Domovine i svog zavičaja javljaju se sumnje i nejasnoće koje znaju uzdrmati našu vjeru i povjerenje u Boga. Zato je traženje Boga istovremeno i traženje domovine, mjesta i prostora u kojemu se Bog doživljava bližim, a ljudi su međusobno jedni s drugima povezani. Svojim dugogodišnjima studiranjem svetopisamskih tekstova i znanstvenim napredovanjem, ranjen nedostatkom zemlje, gubitkom brata, stričeva i prijatelja u Domovinskom ratu, tražio sam korijene vjere i temelje povezanosti s Bogom. Uvijek vjerujem da je istinito geslo koje sam izabrao na početku svoga svećeničkog služenja: Domovina je naša na nebesima (Fil 3,20) - istaknuo je Pardon.

Na kraju euharistijskog slavlja zahvalio je svojim živućim roditeljima, sestri i svim župljanima rodne župe koji su ga pratiti na putu svećeničke službe, kao i svećenicima koji su s njim suslavili ili ga svojim primjerom i savjetom pratili u službi Bogu i ljudima.

Đurica Pardon rođen je 1966. u Nijemcima, gdje je završio i osnovnu školu. Nakon školovanja na Interdijecezanskoj srednjoj školi u Zagrebu upisuje studij na Teologiji u Đakovu, na kojoj je 1994. diplomirao. Za svećenika je zaređen 29. siječnja 1995. u Vinkovcima, a od 2002. godine župnik je Župe sv. Ladislava kralja u Punitovcima.

Voditelj je Hrvatskoga katoličkoga biblijskoga djela i član Biblijskoga instituta. Sudjeluje na znanstvenim skupovima bibličara i drugim znanstvenim i pastoralnim kolokvijima. Objavljuje radove u različitim časopisima, te je urednik časopisa za biblijski pastoral 'Biblija danas'.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!