Stručni skup za vjeroučitelje

U organizaciji Katehetskog ureda Đakovačko-osječke nadbiskupije i Agencije za odgoj i obrazovanje Podružnica Osijek, 29. rujna u pastoralnim prostorima pri Vikarijatu Osijek održan je stručni skup vjeroučitelja Đakovačko-osječke nadbiskupije na temu 'Biblija u nastavi'

vjeroucitelji.jpg
Autor
IKA/Laudato/F.M.S.
Fotograf
IKA
Objavljeno:
 
01.10.2018 13:28

Stručni je skup okupio oko 240 vjeroučitelja, koje je u ime nadbiskupa Đure Hranića pozdravio generalni vikar mons. Ivan Ćurić. Dobrodošlicu predavačima i vjeroučiteljima izrazio je i biskupski vikar za pastorala grada Osijeka mons. dr. Vladimir Dugalić te viša savjetnica za vjeronauk Ankica Mlinarić i predstojnica Katehetskog ureda Đakovačko-osječke nadbiskupije dr. Teuta Rezo.

Prvo predavanje pod naslovom 'Biblijski sadržaji u nastavnom planu i programu katoličkog vjeronauka te stjecanje odgovarajućih kompentencija za vođenje nastave' održao je doc. dr. Taras Barščevski. Polazišnu točku predavanja tvorila je misao o vjeroučiteljevoj zadaći upoznati riječ Božju kao nadahnuće za svakodnevni život kako bi svojim vjeroučenicima mogao biti vjerodostojan navjestitelj. Temeljem iscrpne analize i usporedbe nastavnih planova i programa za osnovnu i za srednju školu, doc. dr. Barščevski predstavio je statistički prikaz zastupljenosti biblijskih tema u nastavi vjeronauka.

- Svaki čovjek, bez obzira na dob, pozvan na susret s Božjom riječju, no kako se sazrijevajući čovjek mijenja, tako se mijenja, produbljuje i dozrijeva i njegovo razumijevanje - naglasio je Barščevski.

Predavanje 'Interpretacija biblijskih tekstova u komunikacijskoj perspektivi' doc. dr. s. Silvane Fužinato za cilj je imalo vjeroučiteljima ponuditi nove 'naočale' za osobni susret s biblijskim tekstovima. Predavačica je izložila novi pristup tumačenju biblijskih tekstova koji polazi od komunikacijske perspektive. Između tri najzastupljenija komunikacijska modela - linearnog, interaktivnog i dijaloškog, doc. dr. s. Fužinato odabrala je dijaloški model kao najprikladniju formu pristupa Svetom pismu.

- Kršćanstvo je religija Riječi, a ne religija knjige. Bog se ljudima objavio na ljudski način, stoga je najprikladniji način razumijevanja Biblije - komunikacija s Riječju. Božja riječ poziva i traži odgovor - naglasila je sestra Fužinato.

U drugom dijelu skupa uslijedilo je predavanje s. Silvane pod naslovom 'Čovjek - biće dijaloga', koje je poslužilo kao uvod i podloga za individualni i skupni rad na biblijskim tekstovima 'Edenski vrt' (Post 2,4b-25), 'Kajin i Abel' (Post 4,1-16) te 'Ezav i Jakov' (Post 33,1-20). Vjeroučitelji su dobili pitanja za osobna promišljanja o tekstu o čemu su potom raspravljali u malim skupinama nastojeći doći do odgovora na jedno zajedničko pitanje namijenjeno čitavoj skupini. Izvješće rada u skupinama zaokružila je i dopunila s. Fužinato kratkim zaključkom i osvrtom s naslovom: 'Tumačenje Biblije u komunikacijskoj perspektivi'.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije