Tribina „Ranjeni brakovi, obitelji i djeca“

Predavač je bio mons. Pero Aračić, profesor u miru KBF-a u Đakovu, a predavanje je održano u Pastoralnom centru „Ivan Vajda“.

2.jpg
Autor
ika.hkm.hr/laudato.hr/D.R.
Fotograf
ika.hkm.hr
Objavljeno:
 
26.11.2019 16:50

Župa Sv. Mihaela arkanđela u Donjem Miholjcu organizirala je 25. studenoga 2019. tribinu pod nazivom Ranjeni brakovi, obitelji i djeca: kako uočiti, pratiti i liječiti najranjenije u zajednici. Predavač je bio mons. Pero Aračić, profesor u miru KBF-a u Đakovu, a predavanje je održano u Pastoralnom centru „Ivan Vajda“.

Prisutne slušatelje pozdravio je donjomiholjački župnik i dekan preč. Josip Antolović, a mons. Aračić započeo je rečenicom: „Vrijeme ne liječi rane koje se zovu traume. Traume su niz stresova koje pojedinac ne rješava, nego ih gura pod tepih.“

Objasnio je da rastava i razvod nisu istoznačnice. Rastava je proces koji traje duže ili kraće vrijeme prije razvoda. Razvod je formalna rastava. U tom procesu sudjeluju i djeca. Govorio je o statistici koja pokazuje da se u Hrvatskoj godišnje rastane prosječno 5000 brakova. Tendencija je rast razvoda svake godine. Raste i broj djece rođene izvan braka tj. broj jednoroditeljskih obitelji. Profesor je rekao kako se vjerojatno razlog jednoroditeljskih obitelji nalazi u samim traumama koje su majke doživjele kao djeca rastavljenih roditelja.

- Kultura razvoda prenosi se na buduće generacije i razvod postaje normalan obrazac ponašanja. Bojim se da je na pomolu propast europske civilizacije. Crkva treba govoriti o vrijednosti braka, a ona šuti. Materijalna pomoć države neće riješiti probleme jer problemi nisu materijalne naravi nego vrijednosne. Mi trebamo stručnjake kojima će se traumatizirana osoba, bilo dijete, bilo supružnik, moći obratiti i to pojedinačno, a ne grupno. Trebamo stručnjake u koje će osobe imati puno povjerenje za reći istinu o problemu jer jedino istina oslobađa. Mi takovih stručnjaka nemamo dovoljno! Niti smrt nije tako teška kao razvod! - rekao je između ostalog prof. Aračić.

Objasnio je da razvod utječe na zdravlje cijele obitelji, s tim da češće umiru rastavljeni muškarci nego žene. Kod rastavljenih postoji gubitak identiteta, potpore, trajan stres. Rekao je da kršćani moraju stvarati povjerenje ranjenih osoba, čuvati povjerenu tajnu, a Crkva se treba potruditi obučiti stručnjake za liječenje razvodom ranjenih osoba. Rekao je da je tkivo naroda i tkivo Crkve bolesno.

- Čovjek mora naći mir sa samim sobom, mora učiti proces opraštanja sebi i drugome, a to je božanski dar - zaključio je mons. Aračić.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!