U Bilju kraj Osijeka održan trodnevni seminar nove evangelizacije: „Čovječe, gdje si?“

U evangelizaciji se svjedočilo, naviještalo, proglašavala se radosna vijest, sve s punim ostvarenjem žive Crkve.

3.jpg
Autor
Krešimir Pećar/laudato.hr/D.R.
Fotograf
Župa Bezgrješnog Začeća BDM Bilje
Objavljeno:
 
02.12.2019 11:08

Katolička laička zajednica "Molitva i Riječ" iz Osijeka, održala je od 29. studenog do 1. prosinca 2019. godine, u Župi Bezgrješnog začeća BDM u Bilju, trodnevni seminar nove evangelizacije za šezdesetak prisutnih laika.

Sudjelovanje na seminaru nove evangelizacije bila je izvanredna prilika da vjernici sustavno, tijekom tri dana, na jedinstven način ponovno otkriju svoje kršćanske korijene i iskuse novi susret s Isusom Kristom, a sve to zahvaćeni silom i snagom Duha Svetoga. Kroz kontinuirano vodstvo i u zajedništvu s prisutnim tragateljima za Istinom, imali su mogućnost zaputiti se na ovo jedinstveno duhovno putovanje.

Stvoriteljevo pitanje: "Čovječe, gdje si?" (usp. Post 3,9) od pamtivijeka ostaje trajni spomen na životnu muku svakog čovjeka. Čovjek u grijehu skriva se od Stvoritelja, od ljudi i od samog sebe. Lijek za ovu trajnu čovjekovu bolest odvojenosti od svoga Bitka jest: Dobra vijest!

Tko sam, zapravo ja? Zašto živim? Koja je svrha mog života? Što je s one strane smrti? Koja je tajna zla u svijetu? bila su neka od ključnih pitanja o kojima se razmatralo. Nadalje, razmatrala se i produbljivala spoznaja o Isusu Kristu – Spasitelju, njegova ljudska i božanska narav, činjeničnost njegovog zemaljskog pojavka te pitanja obraćenja. Zadnji je dan seminara bio posvećen božanskoj stvarnosti Duha Svetoga, odricanju od grijeha te molitvama unutarnjeg iscjeljenja.

U evangelizaciji se svjedočilo, naviještalo, proglašavala se radosna vijest, sve s punim ostvarenjem žive Crkve.

Voditelji seminara su bili članovi ZMR, osposobljeni evangelizatori koji od Crkve i Vrhovne uprave Zajednice Molitva i Riječ imaju mandat i poslanje za vršenje te zadaće.

Nakon seminara nove evangelizacije, domaćin - upravitelj Župe vlč. Dejan Henčić je zahvalio članovima Zajednice na vodstvu seminara te se u sklopu ove duhovne obnove slavila i večernja Sveta misa o prvoj nedjelji Došašća.

Sadržaj seminara, kao i cilj i struktura određeni su crkvenim dokumentima, a posebno dokumentom pape Pavla VI. “Evangelii nuntiandi”, zatim dokumentom pape Ivana Pavla II. “Catechesi tradendae”, “Ecclesia in Europa”, dokumentom hrvatskih biskupa ”Na svetost pozvani” (izd.HBK,2002.god.) te dokumentom i obrednikom “Inicijacija – red pristupa odraslih u kršćanstvo”.

Bitan sadržaj evangelizacije nalazi se u posebnom priručniku, knjizi “Susret sa živim Bogom” prof.dr. Tomislava Ivančića. Taj priručnik je izrađen na temelju prvokršćanskog katekumenata koji je sve do sedmog stoljeća služio kao put za uvođenje odraslih u kršćansku vjeru, a nakon Drugog vatikanskog sabora je ponovno oživljen i predan svim crkvenim zajednicama na upotrebu.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!