U Osijeko održano svećeničko ređenje

Zbog širenja zaraze koronavirusom u Đakovu, svećeničko ređenje u zadnji je tren prebačeno u Osijek. Dvojicu kandidata zbog mjera samoizolacije zaredio je varaždinski biskup.

131.jpg
Autor
www.djos.hr/Laudato/I.B.
Fotograf
Tiskovni ured DJOS
Objavljeno:
 
30.06.2020 10:39


Varaždinski biskup Bože Radoš jučer je tijekom svečanog misnog slavlja u osječkoj konkatedrali sv. Petra i Pavla za svećenike zaredio dvojicu đakona: Matiju Aušića iz Župe sv. Dominika Savija u Slavonskom Brodu i Mateja Perića iz Župe sv. Mateja, apostola i evanđelista u Tovarniku.

Biskupa Radoša delegirao je đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić koji se nalazi u samoizolaciji. U karanteni je i pomoćni biskup mons. Ivan Ćurić, dok je nadbiskup u miru Marin Srakić zaražen koronavirusom.

Osvrćući se u svojoj homiliji na 'svjetlo na našem putu – Riječ Božju', mons. Radoš pojasnio je da je pročitan evanđeoski ulomak iz 21. poglavlja Ivanova evanđelja, koji je predviđen za misu bdjenja svetkovine Sv. Petra i Pavla, a papa u miru Benedikt XVI. naziva ga „svećeničkim poglavljem“ jer Isus u njemu želi pokazati smisao svećeničke službe – govori o ljepoti i važnosti svećeničkog, biskupskog, redovničkog poziva.

- Dragi mladomisnici, ako Bog da, za koji dan vi ćete kao prezbiteri bacati mreže. Svaki puta kada bacite svoje mreže izvući ćete puno mulja, ljudskoga mulja, onoga što ne daje hranu, što ne daje život. Ali, ako na Njegovu riječ bacate mreže, ako mreže budu riječi Kristove – evanđelje – tada će uvijek biti dovoljno riba, dovoljno života. Gospodin je onaj koji daje da se množi - rekao je biskup tumačeći prvu sliku naviještenoga evanđeoskog ulomka.

Zaključujući svoju homiliju, varaždinski biskup poručio je ređenicima:

- Neka vam Gospodin bude u pomoći. Neka vas Gospodin iz dana u dan poziva na samo i neka vas ispituje. Odgovorite na temeljno pitanje – kako je tvoje stanje s ljubavlju prema Bogu? Da bi vas biskup mogao zarediti morate ispovjediti – Da, ja istinski volim Gospodina. Da biste mogli primiti dekret i ići u pastoral neka u vašem srcu Gospodin pročita – Gospodine, ti sve znaš! Tebi je poznato da te volim - kazao je biskup Radoš.

Nakon prostracije ređenika na koje je zazvan zagovor Svih svetih, uslijedilo je polaganje ruku – prvo biskupa, a potom svih prisutnih svećenika, izricanje molitve ređenja, odijevanje novozaređenih svećenika u misno ruho, pomazivanje njihovih dlanova, predavanje euharistijskih darova i cjelov mira. Tek zaređeni svećenici pridružili su se biskupu i ostalim koncelebrantima u slavljenju euharistije.

Misno slavlje završilo je svečanim mladomisničkim blagoslovom.

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!