U svakoj krizi pokaže se tko je od čega sazdan

U zanimljivom izvještaju donose dojmove i iskustva djelatnika koji su zajedno s volonterima i donatorimasnaga Nadbiskupije.

3.jpg
Autor
djos.hr/laudato.hr/D.R.
Fotograf
djos.hr
Objavljeno:
 
29.05.2020 17:32

Tiskovni ured Đakovačko-osječke nadbiskupije ovog je tjedna posjetio Caritasovu Pučku kuhinju u Vinkovcima. Srdačnost, dobrota, zajedništvo, brižljivost i nastojanje riječi su koje najbolje opisuju djelovanje Caritasove Pučke kuhinje u Vinkovcima s dostavnim mjestima u Vukovaru i Borovu naselju.

Što su naučili o sebi i svojim korisnicima tijekom protekloga razdoblja, kako su se nosili s izazovima koje je nametnulo sprječavanje širenja zaraze koronavirusom pitali smo Renatu Keškić, voditeljicu vinkovačke Pučke kuhinje, kuhare Davida Žalca i Marijana Kotromanovića, zatim Ivana Josića, vozača dostavljača i pomoćnog radnika te Vesnu Kujundžić, djelatnicu zaduženu za podjelu obroka u Borovu naselju.

- Nisam se bojala.Bilo mi je drago da naši korisnici budu zbrinuti i da dobiju svoju hranu bez obzira na okolnosti. Više su se oni bojali za mene. Predlagali su da im donesemo konzerve za cijeli tjedan kako se ja ne bih zarazila, ali to nije dolazilo u obzir. Neki su me pitali zašto donosim hranu onima koji ne paze na sebe, pa kasnije hodaju po gradu. Odgovarala sam da budu zahvalni Bogu što imaju sve što im treba, pa ne moram i njima nositi hranu. Nikada ne znamo što koga čeka i kako nam može biti sutra - izjavila je Kujundžić.

U Vukovaru, na mjestu podjele obroka Caritasove Pučke kuhinje, a u sklopu zgrade Crvenoga križa, dočekao ih je Ivan Josić i okupljeni korisnici. Sve je bilo spremno za podjelu, a i tamo su pravila ista: dezinfekcija ruku i pojedinačni ulazak korisnika.

- Nije bilo nikakvih problema. Upoznao sam dijelove Vukovara koje do sada nisam poznavao i bilo mi je drago vidjeti gdje žive naši korisnici - pojašnjava i priznaje da je straha od zaraze bilo, napose, jer ga kod kuće čeka obitelj. 

Voditeljica Pučke kuhinje u Vinkovcima Renata Keškić opisala je stanje tijekom intenzivne zdravstvene krize kazavši kako je u početku bilo teško uvesti nova pravila, ali su korisnici s vremenom prihvatili.

- U svakoj krizi pokaže se tko je od čega sazdan jer to iz njega i iziđe. Tko je dobar nakon krize bude još bolji, a tko je zločest još zločestiji. Mi smo u krizi bili puno složniji nego inače. U redovitim okolnostima znali smo zamjećivati pogreške te prigovarati jedni drugima, ali u izvanrednim prilikama nismo imali vremena gledati što ne valja već smo nastojali što bolje odraditi posao - rekla je Keškić.

Pojasnila je kako su posljednjih dana korisnici postali nestrpljivi s iščekivanjem kada će ponovno doći u kuhinju, vidjeti i kuhare te s njima malo popričati jer im je nedostajalo kretanje i druženje. No, sve se polako vraća u normalu pa bi se uskoro mogli ponovo vidjeti licem u lice.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!