Ukrajinski biskup Mukačeva Milan Šašik posjetio Đakovo

Na poziv dvojice grkokatoličkih svećenika Križevačke eparhije u Hrvatskoj nekoliko dana boravi ukrajinski grkokatolički vladika Milan Šašik, biskup iz Mukačevske biskupije u Ukrajini.

ukrajinski-biskup-u-djakovu.jpg
Autor
IKA/Laudato/K.P.
Fotograf
IKA
Objavljeno:
 
25.03.2019 12:52

Biskup je gost grkokatoličkog župnika u Rajevom Selu. U sklopu posjeta biskup Šašik je 23. ožujka posjetio i Đakovo te se u Nadbiskupskom domu susreo s nadbiskupom Đurom Hranićem te umirovljenim nadbiskupom Marinom Srakićem. U pratnji biskupa Šašika bili su Oleg Plavaljko, djelatnik kurije u Mukačevu te o. Oleg Zakaljuk, grkokatolički župnik u Rajevom Selu.

Biskupi su razgovarali o situaciji Crkve u Ukrajini, o odnosu Grkokatoličke Crkve s Pravoslavnom Crkvom u Ukrajini, te o stanju u biskupiji Mukačevo, koja danas ima više od 300.000 vjernika, 370 svećenika i 77 bogoslova. Biskup Šašik u pratnji dvojice nadbiskupa razgledao je biskupski dom i đakovačku katedralu te je pohodio Bogoslovno sjemenište.

U doba komunizma grkokatoličke crkve i crkvene građevine u Ukrajini bile su nacionalizirane ili oduzete te predane u vlasništvo Pravoslavnoj Crkvi. Danas im se teškom mukom dio tih građevina ipak postupno vraća, no redovito su u veoma lošem stanju i potrebno ih je temeljito obnoviti. Uz to svećenici su najvećim dijelom oženjeni, imaju svoje obitelji i mnogi od njih žive veoma siromašno, s minimalnim primanjima.

Grkokatolički svećenici Križevačke eparhije su u privatnom posjetu uočili to siromaštvo svećenika i tešku gospodarsku situaciju s kojom se suočava Grkokatolička Crkva u Ukrajini te su pozvali biskupa Šašika da u Hrvatskoj predstavi stanje u svojoj biskupiji te da se tom prigodom u zajednicama koje će posjetiti u znak solidarnosti prikupljaju dobrovoljni prilozi kao pomoć njegovoj Crkvi i svećenicima u Ukrajini. Nadbiskup Hranić tom je prigodom biskupu Šašiku predao i dar Đakovačko-osječke nadbiskupije.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!