Bugarska veleposlanica Genka Vasileva Georgieva posjetila nadbiskupiju

Povod dolaska je Dan narodnih buditelja Bugarske.

34.jpg
Autor
djos.hr/Laudato/J.B.
Fotograf
djos.hr
Objavljeno:
 
29.10.2019 15:27

Genka Vasileva Georgieva, veleposlanica Republike Bugarske u Republici Hrvatskoj, u pratnji predstavnika Nacionalne zajednice Bugara u RH, posjetila je danas Đakovo-osječku nadbiskupiju, gdje se susrela s nadbiskupom đakovačko-osječkim Đurom Hranićem i pomoćnim biskupom Ivanom Ćurićem, piše Đakovačko-osječka nadbiskupija.

Povod dolaska je Dan narodnih buditelja Bugarske koji se obilježava 1. studenoga svake godine, u sjećanje na sve bližnje.

- U Bugarskoj to je i dan kada se sjećamo svih onih koji su pridonijeli preporodu Bugarske. Jedna od tih najznačajnijih osoba iz prošlosti je biskup Josip Juraj Strossmayer, koji je ne samo pomogao školovanju bugarske djece u Hrvatskoj, već je i zaslužan za objavljivanje bugarskih dokumenata iz Vatikanskog tajnog arhiva o našoj prošlosti. Isto tako, podržavao je očuvanje bugarske samostalnosti nakon osamostaljenja, da ne spominjemo podržavanje neovisnosti Bugarske crkve, i naravno ravnopravno mjesto Bugara u Južnoslavenskoj akademiji znanosti i umjetnosti, osnovanoj po njegovoj ideji u Zagrebu - rekla je veleposlanica Georgieva.

Kazala je kako je s đakovačkim biskupima vođen razgovor o aktivnostima i nastavku suradnje u cilju boljeg upoznavanja Bugara i Hrvata, među čemu je napose istaknuta suradnja škola i teoloških fakulteta te očuvanje tradicije koju je započeo biskup Strossmayer.

- Za nas će Đakovo i Slavonija uvijek biti posebno mjesto. Predložila sam našem Ministarstvu turizma da Đakovo ubaci kao obaveznu stanicu za turistička putovanje Bugara u Hrvatsku i nadamo se da će to pridonijeti još boljem upoznavanju dvije zemlje - nadodala je.

Nadbiskup Đuro Hranić istaknuo je kako postoje trajne veze koje snaže i produbljuju odnos između dva naroda na kulturnoj razini i to treba dodatno podržati i vrednovati. Među njima je istaknuo Društvo hrvatsko-bugarskog prijateljstva 'Josip Juraj Strossmayer' iz Bugarske, rekavši kako je Đakovačko-osječka nadbiskupija, na poticaj gospodina Raška Ivanova, predstavnika Nacionalne zajednice Bugara u RH, odlučila dodijeliti priznanje g. Trifonu Pavlovu koji je na čelu tog društva. Tim povodom, tijekom susreta bilo je govora o organiziranju kulturno-znanstvenog programa u okviru kojega bi bila dodijeljena priznanja.

Nakon razgovora u Nadbiskupskom domu, gosti su se u pratnji nadbiskupa Hranića spustili u kriptu katedrale, gdje su položili vijence na grob biskupa Strossmayera te zajednički molili molitvu Očenaša.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije