'Zahvalni za dar Domovine, mukotrpno stečene, molimo vodstvo, svjetlo i jakost Duha Krista Uskrsloga'

Misa za Domovinu u prigodi Dana državnosti Republike Hrvatske slavljena je u subotu, 30. svibnja u župi Gospe Brze Pomoći u Slavonskom Brodu.

misa-2.jpg
Autor
Brankica Lukačević/Laudato/M.P.
Fotograf
Brankica Lukačević
Objavljeno:
 
31.05.2020 10:32

Uz domaćeg župnog vikara Ninu Pericu, brodskog župnika Josipa Matanovića i brodskog grkokatoličkog župnika Aleksandra Hmilja slavlje je predvodio domaći župnik i dekan Ivan Lenić. Posluživao je trajni đakon Vrhbosanske nadbiskupije Robert Čabraja.
 
- Zadržati duh i poruke vazmenog blagdana, Uskrsa u svem svom životu, znači istinski živjeti kao Kristovi sljedbenici, živjeti kršćanskim životom. Kristovo uskrsnuće je za sve naše dane duša, sadržaj, snaga, nadahnuće našem življenju i djelovanju, tako i nama na ovim prostorima koje nam Višnji Bog od davnine dade i gdje njegovom pomoću, prije 30 godina iznova obnovismo svoju državnu samostalnost - rekao je na početku homilije dekan Lenić.
 
Osvijestio je da milosti i poruke vazmenog blagdana učimo živjeti slijedeći primjere i poticaje apostolskih prvaka Petra i Pavla, koje spominju čitani odlomci Djela apostolskih i završetak Ivanova Evanđelja i Djela apostolskih.
 
U nastavku je pojasnio kako je  nasljedovanje Kristova puta najbolje svjedočanstvo vjerne ljubavi prema njemu.
 
- I kada živimo svakodnevicu svojih odnosa i zanimanja, pozvani smo biti na Kristovom putu. I kada kao kršćani obnašamo odgovornost za opće dobro u svom narodu i domovini, pozvani smo voditi se Kristovim putem, evanđeoskom logikom - naglasio je dekan Lenić.
 
Dodao  je  da nasljedovanje očekuje nepokolebljivost, nepotkupljivost, košta i nije ništa manje zahtjevno i neugodno od Kristova i životnog i križnoga puta.
 
Posvijestio je kako je potrebna ljudska čestitost kao uvjet da nas iznutra zahvati Kristov Duh, da bi u nama kršćanska vjera donosila plodove i bila istinsko blago naših života i odnosa. Pri tom je upozorio na opasnost kada se ta čestitost, koja je bila na cijeni kod naših pradjedova, pretvori u dvoličnost, dvostrukost.
 
Osvrćući se na rasprave o nedjelji upozorio je da je nedjelja Dan Gospodnji – spomendan Kristova uskrsnuća, da to nije tek političko, gospodarsko, kulturno, epidemiološko pitanje, nego civilizacijsko pitanje te smo stoga dužni čuvati svetost nedjelje.
 
- Dok danas zastajemo pred Bogom, zahvalni za dar domovine, mukotrpno stečene i branjene, pa tako i u ove dane, molimo vodstvo, svjetlo i jakost Duha Krista Uskrsloga za sve nas, za narod, za dom Hrvata. Da budemo vjerni i nepokolebljivi zasadama svoje vjere. Neka nas Apostolski prvaci, naša Majka i Odvjetnica, Kraljica Hrvata, te naši sveti i blaženi u tome pomognu i za to ohrabre i primjerima i pomoću s neba - poručio je na kraju dekan Lenić.
 
Slavlje je pjevanjem animirao veliki župni zbor pod vodstvom s.  Cecilija Kolarić.
 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!