Grkokatolička liturgija u bjelovarskoj katedrali

U bjelovarskoj katedrali, križevački vladika Nikola Kekić predslavio je arhijerejsku liturgiju svetog Ivana Zlatoustoga.

Kekic-Bjelovar.jpg
Autor
IKA/Laudato/F.M.S.
Fotograf
IKA
Objavljeno:
 
15.10.2018 15:03

U predvečerje blagdana sv. Terezije Avilske, 14. listopada u bjelovarskoj katedrali koja je posvećena toj velikoj svetici, križevački vladika Nikola Kekić predslavio je arhijerejsku liturgiju svetog Ivana Zlatoustoga.

Uz vladiku Kekića predslavili su župnik Križevaca o. Mihajlo Simunović i drugi rimokatolički svećenici iz Križevaca i Bjelovara, a đakonirao je eparhijski kancelar o. Livio Marijan. Prokimen, tropare i poslanicu pjevao je vjeroučitelj prof. Damir Jurić, a posluživali su bogoslovi Grkokatoličkog sjemeništa iz Zagreba.

Na početku bogoslužja, vladika je kratko protumačio simboliku euharistijske liturgije po bizantskom obredu i tako uveo nazočne vjernike, od kojih su brojni bili djeca i mladi, u ovo slavlje.

Pjevala su zajedno dva zbora iz Križevaca: Katedralni zbor i Pjevačko društvo 'Kalnik' pod ravnanjem Ozrena Bogdanovića. U ispunjenoj katedrali Svete Terezije vladika Kekić ocrtao je život te velike žene i mističarke, istaknuvši njezin žar da slijedi Božji glas u sebi unatoč brojnim životnim protivljenjima i nepovoljnim okolnosti.

- Svaki je kršćanin pozvan poslušati Božji poziv, unatoč tomu što se taj poziv nekada čini neostvarivim. Vjera, nada i ljubav su put kršćanina, a tako je i sveta Terezija ostvarila svoj poziv. Mnogi osjećaju i danas Božji poziv, ali ga se boje ostvariti -  protumačio je Vladika Kekić.

Potaknuo je mlade Bjelovarčane da dogovore na duhovni poziv, poput svoje zaštitnice Terezije, i za njegovo ostvarenje uvijek računaju na Božju pomoć.

- Svaki kršćanin živeći Bogom ispunjenim životom može i treba izgrađivati kraljevstvo nebesko na zemlji i u Crkvi. Tako je primjerom pokazala sveta Terezija, velika reformatorica i velika mističarka svoga vremena. Zbog svojih izvanrednih spisa proglašena je i naučiteljicom sveopće Crkve, i tako se ugradila u povijest spasenja sebi svojstvenom karizmom - pojasnio je Vladika Kekić.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije