Proslava svetog Marka Križevčanina

Svetu Misu predslavio je pomoćni biskup zagrebački Ivan Šaško

26.jpg
Autor
IKA/Laudato/J.B.
Fotograf
zg-nadbiskupija.hr
Objavljeno:
 
07.09.2018 20:27

Na svetkovinu svetog Marka Križevčanina, zaštitnika Bjelovarsko-križevačke biskupije, Koprivničko-križevačke županije i grada Križevaca, svetu Misu na križevačkom Trgu Josipa Jurja Strossmayera predslavio je zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško. Koncelebrirali su domaćin bjelovarsko-križevački biskup Vjekoslav Huzjak, biskupi sisački Vlado Košić, varaždinski Josip Mrzljak, kotorski Ilija Janjić, šibenski Tomislav Rogić, križevački vladika Nikola Kekić, zagrebački pomoćni biskup Mijo Gorski te svećenici Bjelovarsko-križevačke i okolnih biskupija.

Pozdravljajući sudionike slavlja, biskup Huzjak istaknuo je da su

- Svjedočki život i Mučenička smrt sv. Marka Križevčanina i danas su snažni poticaji za naše kršćansko življenje, ali i za suočavanje s poteškoćama i nedaćama kako u Crkvi tako i u našem hrvatskom društvu – kazao je biskup Huzjak pozdravljajući sudionike slavlja.

Kazao je da kao i sv. Marko u svoje vrijeme tako i mi danas i s ovoga mjesta izražavamo vjernost i odanost papi Franji. Također molimo Gospodina za njegovo hrabro predvođenje Crkve u ovim za Crkvu nimalo lakim vremenima.

Tumačeći kako je moguće svaku životnu stvarnost, svaki trenutak provjeriti mjerom vječnosti i darovanosti, biskup Šaško postavio je niz pitanja: 'Kako izgledaju zakoni i odredbe u koje je ugrađena vječnost? Jesu li naši zakoni takvi i misli li se uopće na to kad ih se prihvaća i njima daje svoj glas? Računaju li s istinom vječnosti programi odgoja i obrazovanja? Odiše li sadašnja hrvatska kultura takvom vječnosti koji joj je omogućio da izrazi najljepše? Očituje li nadahnuće životom ili prihvaća veličanje umiranja s mnoštvom suptilnih 'ali' koji se razlijevaju u porama svakidašnjice?'

- A vječnost vrlo brzo otkrije tragove ideologija koje zatvaraju pogled i guše slobodu, ponajprije slobodu savjesti - istaknuo je mons. Šaško. Predvoditelj misnoga slavlja prenio je pozdrave zagrebačkog nadbiskupa i metropolita kardinala Josipa Bozanića koji je na sastanku u Bratislavi.

Prije euharistijskoga slavlja upriličena je svečana procesija od konkatedralne crkve Svetog Križa do oltara na otvorenom u središtu Križevaca.

Na Misi su sudjelovali predstavnici političkih vlasti, kulturnoga života, crkvene udruge i pokreti, vjernici obučeni u narodne nošnje, ženska garda, predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rada, invalidi, predstavnici vojske, policije, vatrogasaca, učenici, djeca iz dječjih vrtića i brojni hodočasnici.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!