Betlehemsko svjetlo mira stiglo u Dubrovnik

Skauti Zdruga sv. Vlaha donijeli su i predali Betlehemsko svjetlo mira dubrovačkom biskupu Mati Uziniću u nedjelju 16. prosinca na večernjoj Misi u katedrali Gospe Velike.

B_38.jpg
Autor
IKA/Laudato/M.S.
Fotograf
IKA
Objavljeno:
 
17.12.2018 15:27
Obučeni u svoje uniforme skauti s područja biskupije su došli u procesiji kroz crkvu dok je čitan Pozdrav Betlehemskom svjetlu, a skaut Karlo Roščić iz Odreda Gospe od obrane biskupu je predao svjetlo.
 
Nakon Mise skauti su plamenom s Betlehemskog svjetla palili i dijelili svijeće, a veliki broj okupljenih vjernika je došao pred oltar kako bi uzeo svijeću i ponio je doma da im za Božić i božićne blagdane svijetli svjetlo iz mjesta Isusovog rođenja.
 
U propovijedi je biskup Uzinić potaknuo: ''Nemojmo biti samo oni koji nose Betlehemsko svjetlo. Zapaljeni tim svjetlom postanimo u ovom gradu, biskupiji, u svojim obiteljima, oni koji daju sve od sebe i savjesno čine ono što treba, da bi ovaj svijet i vrijeme postali bolji, da bi u tami svijeta mi sami a i drugi oko nas mogli vidjeti svjetlo i shvatiti da sve što se događa, ma kako bilo teško, nije kraj, da je Gospodin blizu i da će on promijeniti situaciju. Da će on iz naše sredine ukloniti ono što nije dobro i svojom prisutnošću učiniti da doista imamo razloga za radost“.
 
Liturgijsko pjevanje predvodio je zbor mladih Gospe od Porata pod vodstvom Željane Lučić.
 
Skauti iz župe sv. Mihajla, najveće župe Dubrovačke biskupije, iste večeri su odnijeli svjetlo u svoju župu i tamo ga dijelili vjernicima, a u ostale župe i crkve svjetlo će se dijeliti na Misama zornicama ili na četvrtku nedjelju došašća.
 
Betlehemsko svjetlo mira je program koji je započeo u Austriji 1986. godine. Predstavnik austrijskih izviđača svake godine na prvu nedjelju došašća zapali svjetlo u špilji Kristova rođenja u Betlehemu nakon čega ga austrijski izviđači iz Betlehema donose u Austriju. Izviđači iz drugih zemalja nakon ceremonije u Austriji prenose Betlehemsko svjetlo mira u svoje zemlje. Svjetlo su u Hrvatsku ove godine donijeli i riječki skauti te su ga podijelili svim zdrugovima katoličkih skauta diljem domovine.

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!