Biskup Uzinić: S Isusom ništa više nije isto

Uz koncelebraciju s generalnim vikarom don Hrvojem Katušićem te uz asistenciju đakona don Tomislava Sikavice, na Misi je sudjelovalo i nekoliko vjernika.

8.jpg
Autor
dubrovacka-biskupija.hr/laudato.hr/D.R.
Fotograf
dubrovacka-biskupija.hr
Objavljeno:
 
22.05.2020 17:49

Na svetkovinu Uzašašća dubrovački biskup mons. Mate Uzinić predslavio je euharistijsko slavlje u katedrali Gospe Velike, piše Biskupija.

U svojoj propovijedi biskup Uzinić potaknuo je na razmišljanje o tome što se uistinu promijenilo, ne samo s Isusovim uzašašćem na nebo nego s cijelim djelôm spasenja, vazmenim otajstvom kojim je Isus izveo djelo spasenja među nama.

- Svijet je, čini se, i dalje isti, primijetio je. I dalje nas muče iste ili slične bolesti, neke smo riješili, dolaze neke nove, i dalje imamo dobrih i zlih ljudi, i dalje ima ljubavi i mržnje, i ratovi se vode, pa onda se na kraju svakog rata ponovno mora sklopiti kakav takav mir. Sve se nekako, čini nam se, ponavlja. Ima li išta novo? Što je to novo donijelo Isusovo boravljenje među nama i djelo spasenja koje je izveo među nama - upitao je mons. Uzinić.

Kao usporedbu za bolje razumijevanje biskup je uzeo situaciju s vremenom posljednjih dana koje je bio puno izmaglice, vrućine i općenito težine, prljavštine koja je pokrila automobile a nije ih bilo smisla prati jer bi uskoro bili isti. Jedva se čekalo da dođe bura kako bi se moglo oprati i počistiti. I stigla je bura koja je dala tu sigurnost da će bar jedno vrijeme ono što je oprano moći i ostati čisto.

- Možda je to prava slika onog što se dogodilo s vazmenim otajstvom. Ostaje naizgled sve isto, a ništa nije isto. Ništa više nije isto jer smo dobili perspektivu, jer nam se otvorila nada. Najedanput vidimo da ima smisla, da se ima smisla žrtvovati, ljubiti, da ima smisla sebe i svoj život ugrađivati u dobro, da svijet ima budućnost. Da se ništa drugo nije dogodilo, da nam je Isus ništa drugo nije rekao nego da nam je samo otvorio tu perspektivu, već bi puno toga napravio - rekao je biskup.

Istaknuo je kako nam je Isus vratio nadu, ali nam je dao i još dvije stvari koje trebamo primijetiti u ovom blagdanu, a to su: poslanje i Isusova trajna prisutnost među nama.

- Biti promijenjen perspektivom, biti promijenjen Isusovim uzašašćem na nebo, biti promijenjeni njegovim vazmenim otajstvom znači biti ispunjeni radošću o kojoj se ne može i ne smije šutjeti. Biti kršćanin i upoznati Isus Krista i prepoznati onog koji doista čovjeku daje smisao, koji mu otvara budućnost, koji mu omogućuje vječno živjeti, znači biti onaj koji, ako je doista u to uvjeren, o tom mora govoriti svima. To se ne može zadržati za sebe - napomenuo je Uzinić zaključivši kako zajedništvo s Bogom nije utopija nego konkretna mogućnost koja se može ostvariti.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije