Biskup Uzinić istaknuo poslanje svih kršćana u evangelizaciji

Na blagdan svetog Luke, dubrovački biskup Mate Uzinić predslavio je Misu u dubrovačkoj Općoj bolnici.

Uzinic-sveti-Luka.jpg
Autor
IKA/Laudato/F.M.S.
Fotograf
IKA
Objavljeno:
 
19.10.2018 10:59

Na blagdan svetog Luke, zaštitnika liječnika, 18. listopada dubrovački biskup Mate Uzinić predslavio je Misu u dubrovačkoj Općoj bolnici na kojoj su se okupili liječnici, medicinsko osoblje i bolesnici koji su mogli sudjelovati. Koncelebrirao je bolnički kapelan don Marijan Slukan.

Za uzor i zagovornika liječnicima i medicinskom osoblju biskup je u propovijedi izdvojio svetog Luku kao onoga koji nije ostavio svetog Pavla u njegovim najtežim trenucima, o kojima je govorilo prvo čitanje.

- Kad svi ostave, kad nikoga nema, a često se to i vama u bolnici događa da i bolesnike svi ostave, da su i rodbini teški, onda ste vi jedini koji su ostali s konkretnim čovjekom u potrebi i ne trebate se toga bojati. Neka vam sveti Luka koji je to bio u svom slučaju bude primjer da i vi to budete u vašem slučaju, da se potpuno date kako biste ispunili svoje poslanje - pojasnio je biskup.

Tumačeći evanđelje o poslanju sedamdeset i dvojice učenika biskup Uzinić naglasio je poslanje svih kršćana u evangelizaciji a ne samo odabranih koji imaju posebne službe. U nastavku je dodao kako je biti primjernom, brinuti se i liječiti zadatak katoličkih liječnika, katoličkoga medicinskog osoblja, bolničkog kapelana ali i svih vjernika katolika kako bi do svakog čovjeka osobito onog u potrebi mogao doći Gospodin i postati dio njegova života te mu nadomjestiti ono što ljudi ne mogu dati. 

Potaknuo je liječnike i medicinsko osoblje na promišljanje o njihovu poslanju, a u evanđeoskom kontekstu poslanja svih svima osobita značajka toga poslanja je upravo 'liječite bolesnike'.

Nadalje, biskup je progovorio o svima onima koji su na različite načine potrebni pomoći. Biskup je iz prvog čitanja naveo primjer Dema kojeg je više privlačio svijet i koji je napustio svetog Pavla premda je Pavao bio u potrebi.

- Zaljubljenost u svijet, svjetovne stvari, materijalna dobra, ugled, interes neka ne budu nešto što će vas udaljiti od onih koji su potrebni, koji su bolesni, koji su prvi smisao zbog kojeg ste postali liječnici ili medicinsko osoblje - pojasnio je biskup  Uzinić ističući primjer svetog Luke koji je, za razliku od Dema, ostao uz onoga koji je bio u potrebi.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije