Biskup Uzinić mladima: Temeljna jedinica Crkve je obitelj

Biskup je ustvrdio kako vjeruje da Duh Sveti uistinu vodi Crkvu, jer da On ne djeluje u Crkvi, ona sama, kao ljudska tvorevina bi propala.

Boninovo_05.jpg
Autor
dubrovacka-biskupija.hr/Laudato/D.T.
Fotograf
dubrovacka-biskupija.hr
Objavljeno:
 
07.02.2020 09:47
Dubrovački biskup mons. Mate Uzinić bio je gost na susretu mladih u Klubu katoličke mladeži na Boninovu, u župi sv. Petra u Dubrovniku. Govorio je na temu 'Tko vodi Crkvu?'.
 
Na samom početku susreta prof. Joško Mikuš upoznao je biskupa s konceptom susreta mladih na Boninovu. Mladi se sastaju u Klubu svakog utorka s nekom mjesečnom temom koju obrađuju kroz četiri susreta. Prva ovogodišnja tema bile su 'Misije', sljedeća tema je bila 'Bog da, Crkva ne', a tema ovog mjeseca bila je 'Tko vodi Crkvu?'. Profesor Mikuš je također biskupu rekao da se na prvom susretu obično pogleda neki film, a ovog mjeseca je to bio film 'Dvojica papa', iz produkcije Netflix. Na drugom susretu gost je jedan duhovnik, a ovaj mjesec je to bio don Jerko Ban, župnik Šipana. Treći susret je zamišljen i ostvaren kao debata o temi mjeseca.
 
Biskup je u svom obraćanju rekao da je jedna od temeljnih jedinica Crkve obitelj, od obitelji je sastavljena župa, koja je crkvena zajednica. Također je rekao da je tu bitan župnik kao vođa i pastir, a ne neki diktator, jer župnik i župni vikari se mijenjaju, a ljudi koji tu žive ostaju. Dalje je progovorio o biskupiji, kako ona funkcionira, koje su joj dužnosti i zadaće. Mlade je konkretno upoznao s funkcioniranjem Dubrovačke biskupije predstavljajući vijeća i urede koji djeluju u biskupiji. Potom je objasnio ulogu i djelovanje Svete Stolice. Na kraju je ustvrdio kako vjeruje da Duh Sveti uistinu vodi Crkvu, jer da On ne djeluje u Crkvi, ona sama, kao ljudska tvorevina bi propala, zbog pojedinih povijesnih događaja i pogreški.
 
Mladi su izrazili zadovoljstvo sudjelovanjem biskupa na njihovom susretu koji je protekao u opuštenom ozračju, te su sudionici imali priliku biskupu i postaviti pitanja. Izrazili su nadu da će uspjeti ostvariti još neki susret 'Utorkom u KKM-u' u zajedništvu s njim.
 
 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!