Božićna poruka biskupa Uzinića: Sveta obitelj - put do istinske obiteljske sreće

U božićnoj poruci naslovljenoj „Sveta obitelj – put do istinske obiteljske sreće" dubrovački biskup Mate Uzinić podsjeća da slaveći Božić, „slavimo otajstvo u kojem je Bog postao čovjek, rodivši se u konkretnoj ljudskoj obitelji".

uzinic.jpg
Autor
dubrovačka-biskupija.hr/Laudato/K.P.
Fotograf
IKA
Objavljeno:
 
21.12.2017 11:28

Sveta nazaretska obitelj Isusa, Marije i Josipa, koju se predočava božićnim jaslicama napravljenim u našim crkvama i domovima, potiče na molitvu i poziva na zajedništvo u liturgijskim slavljima, ali nas poziva i da konkretnije promišljamo o njoj, o izazovima koji su bili stavljeni pred nju i načinima na koji su se oni nosili s istima, nastavlja biskup.

Upozorava kako je važno imati istinitu sliku o braku i obitelji: "Želimo, u prvom redu našim mladima, ali i svim bračnim drugovima, osobito onima koji prolaze teške i krizne trenutke, poslati istinitu sliku o braku i obitelji, da nije uvijek jednostavno i lagano, da smo pozvani na mnogo kompromisa i odricanja od vlastite sebičnosti, ali da je upravo taj put služenja put po kojem postajemo ispunjeni i cjeloviti ljudi."

U sljedećoj godini u središtu pastoralnih nastojanja u Dubrovačkoj biskupiji je upravo stvarnost braka i obitelji, odnosno glavni akteri braka, muž i žena.

Tim nastojanjima Dubrovačka biskupija želi se pridružiti općoj Crkvi koja će u kolovozu u Irskoj održati Deveti svjetski susret obitelji s temom Evanđelje obitelji - Radost za svijet, kao i Crkvi u Hrvatskoj, koja će 15. i 16. rujna u hrvatskom marijanskom prasvetištu Gospe od Otoka u Solinu proslaviti svoj Treći obiteljski dan s temom Očinstvo i majčinstvo – dva lica obiteljskog poslanja.
Dubrovački biskup najavljuje tjedan braka i obitelji Dubrovačke biskupije koji će se, u organizaciji Vijeća za život i obitelj, održati od 5. do 11. veljače te poručuje kako će to biti „izvrsna prigoda za osnaživanje obiteljskih zajednica, kako na razini župa, tako i na razini dekanata".

Biskup u božićnoj poruci spominje i one teže situacije vezane uz brak i obitelj: "Svjedoci smo kako se uz brak i obitelj posljednjih godina često veže pojam kriza. Iz godine u godinu, u društvu u kojem živimo, svjedočimo porastu razvoda braka. Ne zaboravimo da se iza toga uvijek kriju ljudi, sa svojim često teškim životnim pričama, kojima smo pozvani pristupiti i poviti im rane. Uz njih pokušajmo pronaći više mjesta i za svu našu braću i sestre koji, zbog različitih razloga, nisu mogli ili ne mogu sklopiti brak. Svi zajedno posvetimo više pažnje svima koji su nakon bračnog loma i razvoda ostali sami, kao i onima koji su u međuvremenu sklopili novi civilni brak ili žive u izvanbračnoj zajednici. Pozvani smo pokazati im da im je Gospodin blizu, te da ih zajednica Crkve prihvaća imajući razumijevanja za njih i njihovu životnu situaciju."

Stavljajući naglasak ovog Božića na stvarnosti braka i obitelji želimo, nadahnuti primjerom Nazaretske obitelji, iznova otkrivati bračni i obiteljski život kao prostor u kojem se supružnici kroz autentične međusobne odnose mogu ostvariti u svom životnom pozivu i poslanju, piše biskup i zaključuje da samo tako „brak postaje izvor zadovoljstva i radosti, te prestaje biti promatran kao teret, a sve više postaje poželjan izazov i prilika za međusobni rast u ljubavi."

Čestitajući svima Božić i želeći blagoslovljenu i obiteljskom srećom ispunjenu novu 2018. godinu biskup Uzinić izražava nadu da će vjernici sami otkriti i početi živjeti takvu stvarnost braka i obitelji i upućuje molitvu da u ovom našem svijetu i vremenu bude što više sretnih obitelji, nalik Nazaretskoj obitelji Isusa, Marije i Josipa.

Božićnu poruku dubrovačkog biskupa uz Betlehemsko svjetlo mira imali su prigodu ovog tjedna snimiti i elektronički mediji.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije