Bračni parovi iz Dubrovnika na hodočašću u Rimu

Oko 200 bračnih parova u pratnji dubrovačkih svećenika sudjeluje ovog tjedna na Biskupijskom hodočašću u Rim.

bracni-parovi-dubrovnik-u-rimu.jpg
Autor
A.T./Laudato/K.P.
Objavljeno:
 
05.12.2018 09:21

Danas će biti na generalnoj audijenciji Svetog Oca u dvorani pape Pavla VI. u Vatikanu gdje će zajedno s drugim hodočasnicima čuti poruke pape Franje i imati ga prigode vidjeti uživo.

Drugog dana boravka u Italiji 4. prosinca hodočasnici su pohodili baziliku sv. Petra u Vatikanu gdje su u kapelici sv. Josipa slavili Misu. Misu je predslavio i na njoj propovijedao don Frano Kuraja, župnik župe sv. Marka iz Korčule. Pomolili su se i sv. Ivanu Pavlu II., počasnom građaninu Dubrovnika, čiji grob se nalazi u bazilici.

Hodočasnici su obišli baziliku, pohodili grobove drugih papa, a po izboru su se mogli popeti na veličanstvenu kupolu bazilike sv. Petra s koje se pruža prekrasan pogled na trg sv. Petra, vatikanske vrtove i cijeli Rim. Oni koji su željeli mogli su posjetiti i Vatikanske muzeje. O povijesti bazilike sv. Petra kao i Vatikana i Vatikanskog grada pripovijedali su im vodiči. Kupili su suvenire kao uspomenu na ovo hodočašće ali i za darivanje najbližih. Divili su se Berninijevim kolonadama i fotografirali se na trgu.

Bazilika sv. Petra u Vatikanu je mjesto hodočašćenja katolika iz cijelog svijeta. Izgrađena je u 16. stoljeću na mjestu ranije ranokršćanske bazilike koja je čuvala grob apostolskog prvaka.

Uz molitvene trenutke bračni parovi su mogli vidjeti brojna djela velikih majstora i umjetnika a među njima je svakako bila čuvena Michelangelova Pieta.

Mnogo je poveznica između Dubrovnika i Vatikana kroz povijest, a to je hodočasnicima bilo lakše uočiti upravo na hodočašću. Poznato je da je obnova i učvršćivanje prepoznatljive kupole bazilike sv. Petra bila povjerena Ruđeru Boškoviću. A da su pape imale povjerenja u dubrovačke liječnike svjedoči Giuro Baglivi koji je bio liječnik dvojice papa.

Kao duhovna pratnja s bračnim parovima na biskupijskom hodočašću sudjeluju: don Marinko Šljivić, pročelnik Vijeća za život i obitelj Dubrovačke biskupije, don Hrvoje Katušić, generalni vikar biskupije, don Ivica Pervan, kancelar biskupije i župnik župe Svetog Spasitelja iz Mokošice, don Frano Kuraja, župnik župe sv. Marka iz Korčule i don Ivo Zečević, župnik župe Svete Obitelji iz Nove Mokošice.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!