Don Hrvoje Katušić: Ako u srcu pronađemo ljubavi za svakog čovjeka, tada svijet postaje bolji

Generalni vikar Dubrovačke biskupije don Hrvoje Katušić predvodio je jučerašnju večernju molitvu u katedrali Gospe Velike.

6.jpg
Autor
dubrovacka-biskupija.hr/laudato.hr/D.R.
Fotograf
screenshot
Objavljeno:
 
27.05.2020 17:14

Molitva večernje i krunice u katedrali postao je lijep običaj Dubrovačke biskupije. Premda je epidemiološka situacija jako dobra, a ljudima je omogućen povratak na javna bogoštovlja, u prijenosima preko interneta i dalje se nastavljaju molitveni susreti.

Generalni vikar komentirao je evanđelje dana navodeći primjere osobne neugodnosti kada se treba nekoga nešto tražiti moleći ga za samoga sebe i molitve bez nekih poteškoća kad se treba nešto tražiti za nekoga koga jako volimo. Skrenuo je pozornost na to da Isus u ovom dijelu molitve ne moli za sebe nego se obraća Ocu za druge, za nas, prenosi Biskupija.

- On moli za nas, moli za vjernike, za sve one koji će povjerovati na njegovu riječ. Nemojmo krivo razumjeti kad Isus kaže da ne moli za svijet, nemojmo misliti da Isus moli samo za učenike, za nas katolike, a za ovaj svijet da ga nije briga. Pod svijetom se ovdje ne misli na neke druge ljude. Svijet je slika ondašnjih struktura moći, tih religioznih struktura, onih koji su pokazivali otpor prema Isusu. Isus, promatrajući kako je taj svijet u biti slomljen, kako je ispunjen tolikom željom za vlašću, tolikom sebičnošću, ne moli – kao u nekoj intimnoj molitvi - da Bog promijeni taj svijet, da promijeni sve što je krivo - rekao je don Hrvoje dodavši kako Isus vidi da je svijet slab i u nevolji pa stoga ne moli za svijet nego za one koji su u svijetu.

Naglasio je da u Isusovoj molitvi možemo vidjeti ono što mu je najvažnije, što mu je u srcu. On želi da oni koji vjeruju u njega budu jedno kao što su on i Otac jedno.

- Ta povezanost između Oca i Sina je sjedinjenje u ljubavi u potpunosti. 'Evo, Bože, kao što smo ja i ti sjedinjeni ljubavlju, ja te molim da svi ovi koji su u svijetu budu povezani ljubavlju', tako Isus moli. On nas ne poziva da ovaj svijet okrenemo naopačke, ne moli da se sve krize riješe odjedanput, nego moli i poziva da unatoč teškoćama, nevoljama, problemima, ratovima, bolestima, da mi koji smo u svijetu, koji prepoznajemo da imate Oca nebeskog, međusobno budemo povezani ljubavlju - pojasnio je Katušić.

Potom je istaknuo da ako u svom srcu pronađemo ljubavi za svakog čovjeka, tada ovaj svijet postaje drugačiji svijet, postaje bolji. Tada on postaje kraljevstvo Božje unatoč svim teškoćama, unatoč svim potresima, pandemijama, krizama.

Na koncu je pozvao je vjernike koji sudjeluju u molitvi da moleći te večeri krunicu žalosnih otajstva budu usredotočeni ne toliko na patnju nego na jedinstvo u ljubavi prema Ocu.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!