Don Robert Čibarić svećenicima: Krist živi svećeništvo u zaručničkoj formi

Predvoditelj duhovne obnove bio je mr. don Robert Čibarić, župnik župe sv. Mihajla u Dubrovniku, koji je govorio na temu „Svećeništvo Krista zaručnika“.

3.jpg
Autor
dubrovacka-biskupija.hr/laudato.hr/D.R.
Fotograf
dubrovacka-biskupija.hr

Duhovna obnova za svećenike i redovnike na području Dubrovačke biskupije održana je u srijedu 11. prosinca u Biskupskoj palači i katedrali Gospe Velike u Dubrovniku.

Predvoditelj duhovne obnove bio je mr. don Robert Čibarić, župnik župe sv. Mihajla u Dubrovniku, koji je govorio na temu „Svećeništvo Krista zaručnika“. Nakon predavanja slijedilo je u katedrali pokorničko bogoslužje s prigodom za ispovijed te euharistijsko slavlje koje je predsjedao dubrovački biskup mons. Mate Uzinić. Dobrodošlicu na duhovnu obnovu u došašću svima je poželio pastoralni vikar don Ante Burić.

U predavanju je župnik Čibarić govorio o liku svećenika unutar konteksta Crkve danas kao i o zapostavljenosti lika Krista zaručnika u teologiji i ekleziologiji, izuzev što se ponekad može naći u mistici. Potaknuo je subraću svećenike na promišljanje o tome je li svećenik danas postao činovnik/službenik, koliko on danas odražava Kristovu svijest i sliku o Crkvi kao zaručnici, koji su izazovi u tome te sliči li svećeništvo svećenika danas više na starozavjetno svećeništvo ili svećeništvo Isusa Krista.

- Zašto uopće na ovakav način razmatrati lik Isusa Krista? Zato što je čitava povijest spasenja sadržana i opisana unutar bračne (zaručničke) slike: slika prvog bračnog para (knjiga Postanka, Adam i Eva) te slika konačnog i eshatološkog bračnog para (knjiga Otkrivenja) - ustvrdio je predavač.

Potkrijepio je to riječima kako Božje stvarateljsko djelo opisano na prvim stranicama Biblije uključuje stvaranje parova (životinjskih), a završava stvaranjem para Adama i Eve šestoga dana, i to kao osmo djelo stvaranja. Čitava povijest spasenja vodi prema Jaganjcu i Zaručnici (Otkr).

Podsjetio je potom svećenike na starozavjetne i novozavjetne tekstove koji govore na svoj način o Kristu svećeniku i zaručniku te dublje protumačio pojedina mjesta. Prema kriterijima Staroga zavjeta Isus nije mogao biti svećenik, no on je to bio po redu Melkisedekovu.

- Krist je svojom žrtvom uspostavio novu zaručničku stvarnost s čovječanstvom. Krist je svećenik prvenstveno jer je kralj koji raspolaže svojim životom. Krist je jedini Božji svećenik koji živi svećeništvo u zaručničkoj formi - istaknuo je Čibarić.

Dodao je kako je Kristova zaručnica Crkva.

- I u današnjem svijetu okarakteriziranom grijehom, prkosom, ponosom nemoguće je ljubiti do kraja bez iskustva žrtve darivanja samih sebe. Iz ovoga otkrivamo da je srce svećeništva zapravo eshatološka gozba Zaručnice Crkve sa zaklanim Jaganjcem“, biblijskim slikama objasnio je predavač bit svećenstva te zaključio: „Stoga, ono što bi trebalo karakterizirati čitavi naš život jest intimnost s Bogom. Jer Krist kaže: 'Ovo je život vječni … da upoznaju tebe, jedinog pravog Boga'. Sve egzegete se slažu da se radi o intimnoj spoznaji poput zaručnika i zaručnice. A nigdje kao u euharistiji se ne ostvaruje ova intima kada postajemo jedno tijelo s Jaganjcem - kazao je Čibarić pred kraj duhovne obnove.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!