Don Stanko Lasić se oprostio od katedralne župe, novi župnik uveden u službu

Dugogodišnji katedralni župnik dr. don Stanko Lasić oprostio se od župljana, a prisegu je položio novi katedralni župnik don Marin Lučić.

7.jpg
Autor
dubrovacka-biskupija.hr/laudato.hr/D.R.
Fotograf
dubrovacka-biskupija.hr
Objavljeno:
 
03.12.2019 11:12

Na prvu nedjelju došašća 1. prosinca u dubrovačkoj katedrali Gospe Velike na misi koju je predslavio dubrovački biskup mons. Mate Uzinić više različitih slavlja okupilo je i veliki broj vjernika.

Dugogodišnji katedralni župnik dr. don Stanko Lasić oprostio se od župljana, a prisegu je položio novi katedralni župnik don Marin Lučić koji je dosada vršio službu katedralnog vikara. Dvije obitelji krstile su svoje treće dijete a dobrodošlicu malom Ivanu i Mateju Gabrijelu pljeskom su nakon krštenja poželjeli okupljeni vjernici.

Govoreći o početku nove liturgijske godine koja počinje adventom ili došašćem biskup Uzinić je podsjetio da sam pojam advent nije izvorni kršćanski pojam. Adventom su pogani označavali dolazak svoga boga.

- Taj pojam se odnosio i na dolazak kralja i dan njegovog krunjenja. Kršćani su taj pojam pokristijanizirali i primijenili ga kao tehnički pojam na vrijeme iščekivanja dolaska svoga Kralja i Boga u slavi, kojega prepoznajemo u Isusu iz Nazareta - objasnio je biskup.

- Advent nije samo priprava za Božić nego i priprava za konačan Kristov dolazak - nastavio je biskup te dodao kako Gospodin na različite načine dolazi u našu svakodnevnicu. U rođenju dvojice dječaka koja će se krstiti i koje su njihovi roditelji iščekivali, također je došao Gospodin.

Tumačeći misna čitanja biskup je rekao kako liturgija ove nedjelje najveći naglasak stavlja na konačni Kristov dolazak te usmjerava vjernike prema posljednjim vremenima, posljednjem danu za čitav svijet i posljednjem danu za svakoga osobno. Misna čitanja pozivaju da hodimo u Gospodnjoj svjetlosti, da se oda sna prenemo, da se zaodjenemo Božjom svjetlosti, oružjem svjetlosti. Protumačio je kako izraz 'oružje svjetlosti' može zvučati teško i nerazumljivo jer sugerira neke druge načine za suočavanje s izazovima trenutka, no važno je uočiti da se radi o svjetlosti, o onome što je dobro, plemenito.

- Oružje svjetlosti je mir, ljubav, služenje, dobro, milosrđe, suosjećanje itd... Samo evanđelje nas poziva da bdijemo i budemo budni - kazao je biskup.

Primijetio je kako čitanja ove nedjelje pozivaju vjernike da žive kao djeca svjetla, a paljenjem i predavanjem svijeće u obredu krštenja ističe se to isto.

- Živeći kao djeca svjetla pripravljamo se i za naš konačni susret s Gospodinom - naglasio je dubrovački biskup.

Nadalje je skrenuo pozornost na opasnost da se u govoru o posljednjem danu on razumije kao kraj, završetak.

- Bitna poruka svakog kršćanskog govora o posljednjim vremenima, o posljednjem danu jest da to nije kraj, da to nije završetak nego da je to kontinuitet - rekao je biskup i podsjetio je poznate liturgijske riječi kako se ljudski život mijenja, a ne oduzima.

Govoreći o otajstvu krštenja dvojice dječaka biskup je kazao kao su oni plod ljubavi njihovih roditelja, kontinuitet te ljubavi a to upućuje na promišljanje i o kontinuitetu života.

- O kontinuitetu života trebamo razmišljati osobito u situaciji kad se kao narod susrećemo s najgorom demografskoj situacijom u povijesti. Nikad nas nije bilo više, ali i nikada nismo bili stariji. Naše demografsko stablo ne izgleda onako kako bi trebalo biti - napomenuo je biskup. Uz zahvalnost onima koji su otvoreni životu i spremni na služenje pa omogućuju da naš narod ima budućnost, poticaj je to i za promišljanje svima drugima koji mogu pomoći poboljšanju demografske situacije.

Biskup je također potaknuo i na promišljanje o kontinuitetu kršćanske vjere koja se prenosi od roditelja na djecu.

- Nije dovoljno samo donijeti djecu na krštenje, što je pohvalno, već je potrebno djeci svojim riječima i životom vjeru prenositi, Molitva u obitelji omogućuje da se vjera koju ispovijedamo nastavi živjeti - kazao je.

Treći kontinuitet koji je biskup istaknuo je kontinuitet u službi župnika u dubrovačkoj katedrali koja prelazi od dosadašnjeg župnika Lasića na novog župnika Lučića.

U ovom trenutku prijelaza želim zahvaliti za don Stankovo služenje dubrovačkoj Crkvi, kazao je biskup Uzinić te nabrojio njegove brojne službe koje je vršio i srčanu predanost u radu za vjernike. Poželio je da mu Gospodin blagoslovi umirovljeničke dane. Obraćajući se novom župniku Lučiću biskup Uzinić je ustvrdio kako nije nevažno što je zadnjih godina bio skupa na župi s don Stankom koji je na njega prenio svoja iskustva.

- Budi kontinuitet, ali i daj svoj doprinos - poručio mu je biskup i pozvao vjerničku zajednicu da surađuju s novim župnikom kao što su i sa dosadašnjim.

Na kraju mise vjernicima se na svoj uobičajeni vedri način obratio i don Stanko Lasić, nakon više od pola godine odsustva iz katedrale i ove vjerničke zajednice. Zahvalio je biskupu što ga je često posjećivao dok je bio bolestan i oporavljao se, zahvalio je svima koji su ga posjećivali, molili za njega i zanimali se za njegovo zdravstveno stanje, izrazio je radost zbog novog župnika koji će nastaviti s obnovom katedrale istaknuvši da od kada je don Marin došao u katedralu kao župni vikar da je unio jedan novi duh, da je ona oživjela i postala ispunjena vjernicima i vjerničkim životom.

Riječi zahvalnosti izrekao je i novi župnik Lučić ponovivši svoje opredjeljenje zapisano kada je postajao svećenik razumijevajući da sve što ima je dar, pa i on kao svećenik želi svima biti dar. Kazao je i kako je cijelu svoju svećeničku formaciju, a kasnije i kao svećenik, bio vezan uz katedralu. O odnosu sa don Stankom posvjedočio je da mu je bio pravi brat, skrban otac i pravi svećenik kod kojeg je vidio njegovu gorljivost i ljubav prema Crkvi, otvoren za sve sugestije i dajući mu potporu.

- Želim s vama biti brat, a za vas otac i pastir - citirao je novi župnik sv. Augustina.

- Molite da svoj život neprestano suobličavam Kristu, da zaboravim sebe kako ništa ne bih tražio za uzvrat nego da sav moj život bude dar bratu čovjeku i dar Bogu.

Dr. don Stanko Lasić bio je župnik katedralne župe Gospe Velike u Dubrovniku od 1990. godine, te je bio jako aktivan u različitim područjima pastorala. Sada se oporavlja u Svećeničkom domu nakon što mu je bilo pozlilo na uskrsnom hodočašću u Rim.

Liturgijsko pjevanje na misi predvodili su katedralni zborovi, a članovi Bratstva Presvetog Sakramenta u svojim odorama aktivno su sudjelovali u liturgiji. Nakon mise okupljeni vjernici su u redu čekali kako bi u sakristiji pozdravili don Stanka Lasića.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!