Drugi dan devetnice bl. Mariji Propetoga Petković

Drugi dan devetnice bio je posvećen molitvi za misije koje je bl. Marija Propetoga mnogo preporučivala svojim sestrama u molitve, a i sama je bila misionarka po odredbi Božje providnosti.

15.jpg
Autor
dubrovacka-biskupija.hr/Laudato/I.B.
Fotograf
Ured za medije Dubrovačke biskupije
Objavljeno:
 
02.07.2020 09:34

Drugog dana devetnice uoči blagdana bl. Marije Propetoga euharistijsko slavlje predslavio je don Josip Galić, župnik Župe Presvetog Srca Isusova u Potocima kod Mostara, u koncelebraciji s vlč. Robertom Jugovićem, župnikom Župe Mučeništva sv. Ivana Krstitelja u Županji i vlč. Marinkom Prstecom, svećenikom varaždinske biskupije.

Ovaj dan bio je posvećen molitvi za misije koje je bl. Marija Propetoga mnogo preporučivala svojim sestrama u molitve, a i sama je bila misionarka po odredbi Božje providnosti. Sestre Družbe Kćeri Milosrđa 1936. godine, na poziv fra Leonarda Ruskovića, OFM, započele su s djelovanjem u misijama u Argentini, a nakon četiri godine, 1940., u Južnu Ameriku odlazi i bl. Marija Propetoga kao vrhovna predstojnica uredoviti kanonski pohod sestrama. Zbog Drugoga svjetskog rata nije se mogla vratiti u domovinu, pa je ostala na tlu Južne Amerike dvanaest godina kao misionarka, puna ljubavi Božje i žara za siromahe u tijelu i duši.

Don Josip je u homiliji kazao kako je čovjek jedino živo biće koje pita i želi odgovore na svoje upite.

- Čim se rodi odmah pita: Zašto i čemu ljudski život? Odgovor je došao s neba, u Isusu Kristu. Mi, ovdje okupljeni, večeras molimo za misije, širenje evanđeoske istine, odgovora koji nam je došao s neba. Isus računa s nama u svom projektu. On ne bira sposobne i pametne. Primjer su nam prva dvanaestorica apostola. Bog na putu dolaženja osposobljuje ljude za takve stvari. Među njima je i naša blaženica, Marija Propetoga, koja je tijekom prve tri godine, od 1936. do 1940. u misije poslala 23 sestre svoje mlade družbe. Nisu sve njezine sestre propovijedale evanđelje nego su ga svjedočile svojim životom u milosrdnim djelima prema bolesnima i siromasima. Danas se upitajmo: Što mi vjerujemo, kome vjerujemo i što za nas znači Radosna vijest? Mislimo da živimo, a zapravo životarimo, mislimo da ljubimo, a mi iskorištavamo ljubav. Isus nije više naš život, a on je rekao: Ja sam put, istina i život. Postao je samo ukras u našim životima, na vjerničkim događanjima, u prvim pričestima, na krizmama, vjenčanjima. Molimo ga: Isuse, ostani s nama! Ta koje mi druge radosti imamo? Vjerovati Isusu znači poštivati Boga i svoga bližnjega, tuđu imovinu, tuđi dobar glas. Sve krize u svijetu su krize duha, krize srca. Moguće je ozdravljenje čovjeka u duhu, jer to Isus može učiniti, samo mu čovjek treba otvoriti srce - rekao
je don Josip Galić.

Liturgijsko pjevanje predvodio je zbor mladih 'Stope', a otajstva svete krunice predmolila su djeca iz skupine 'Biseri Očeva milosrđa'.


 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!