Dubrovačke milosrdnice proslavile blagdan utemeljitelja svetog Vinka Paulskog

Sestre milosrdnice u Dubrovniku proslavile su blagdan svoga utemeljitelja svetog Vinka Paulskog 27. rujna u samostanu svetog Vinka Paulskog.

sveti-Vinko-Dubrovnik.jpg
Autor
IKA/Laudato/F.M.S.
Fotograf
IKA
Objavljeno:
 
28.09.2018 14:41

Misno slavlje predslavio je don Ante Burić, župnik župe svetog Petra-Boninovo i dekan dekanata Dubrovnik 1.

Dekan Burić tumačeći u homiliji evanđeoski ulomak Lk 9, 7-9 objasnio je kako je Herod rado slušao Ivana Krstitelja, no kad ga je Ivan suočio s njegovim nemoralnim ponašanjem vrlo brzo je do tada simpatični prorok, postao neugodan i nepoželjan, te ga se Herod riješio. No, onda je čuo za novog proroka iz Nazareta kojeg se bojao susresti jer je čuo da ga narod drži za Mesiju.

- I nama se toliko puta događa da se bojimo susresti Isusa. Koliko samo izlika tražimo da ne posjetimo bolesnu sestru ili brata. Koliko puta se pravimo gluhi na vapaj siromašnih i nemoćnih. Iz nekog razloga, premda ćemo se busati u prsa da smo baš mi oni koji Kristu i u Krsta vjeruju, ne primjećuje se baš da ga prepoznajemo u sestri i bratu čovjeku. Uvijek tražimo neka opravdanja, kako pred drugima, tako i pred svojom savješću i Bogom – objasnio  je propovjednik.

Sveti Vinko Paulski nije se pokušavao pravdati i nije od Isusa tražio da mu objašnjava tko je njegov bližnji.

 - Jako je dobro vidio da je bližnji čovjek u nevolji. Svako dijete, žena i muškarac, koje pati zbog siromaštva, neimaštine, bolesti, gladi ili zbog toga što je od drugih odbačen, što je od drugih izrugan, što je od drugih ogovaran, protjeran na rubove zajednice i društva, moj je bližnji. - dodao je dekan pozivajući okupljene na ispit savjesti i prepoznavanje jesu li bliži primjeru i djelu svetog Vinka ili imaju nemirnu savjest kao Herod.

Na misi su koncelebrirali gvardijan franjevačkog samostana Male braće u Dubrovniku fra Veselko Grubišić, dominikanac fr. Nikola Mioč i isusovac o. Vinko Maslać. Pjesmom je liturgiju pratio Mješoviti pjevački zbor župe sv. Petra Boninovo koji vodi milosrdnica s. Marinela Žuro.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije