Gospa Snježna svečano proslavljena u Cavtatu i Pupnatu

U franjevačkom samostanu Gospe od Snijega u Cavtatu svečano je proslavljen blagdan Gospe od Snijega u subotu, 5. kolovoza.

dub-bisk.jpg
Autor
dubrovačka-biskupija.hr/Laudato/K.P.
Fotograf
fra Drago Ljevar/Župa Gospe od Sniga Pupnat
Objavljeno:
 
08.08.2017 16:27

Svečano večernje misno slavlje predvodio je fra Janko Ćuro, definitor franjevačke provincije Bosne Srebrene. U propovijedi je definitor Ćuro okupljenim vjernicima govorio o pojmu slobode, odnosno kako se sloboda danas stalno upotrebljava više kao privid jer u sebi ne nosi odgovornost, bez čega sloboda nema smisla. Objasnio je i kako nam vjera i Biblija govore kako bez Boga nema slobode, odnosno da pravi istinski život počinje onog trenutka kada se Božja riječ prihvati, što nam je svojim primjerom najbolje pokazala Blažena Djevica Marija. "Bog čovjeka nikad ne prisiljava, on Mariji kao i svakom drugom čovjeku nudi zadaću i opredjeljenje. Kad čovjek ima povjerenje u Boga onda svojim 'neka mi bude' otvara širom vrata životu slobode djece Božje, a kad nema čovjek ovu zadaću doživljava kao sputavanje, kao teret“, kazao je propovjednik. Upozorio je i kako najbolje dolazi na kraju svih nastojanja, na kraju svega onoga što možemo sami postići kad s povjerenjem prihvatimo Božji dar i milost, i dopustimo da nas On povede.
 
Poručio je i kako je vjera strast za nemoguće, te dodao da ne oklijevamo prihvatiti dar koji će nas povesti onda kada ne možemo dalje sami. „Nije to najlakši put nego je smislom najbogatiji. Kad se čovjek prepusti Bogu onda započinje avantura punine života koju nam je Bog namijenio iz svoje čiste ljubavi“. Na kraju je napomenuo i kako se na ovaj dan slavi Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan branitelja, ali i da upravo svima onima koji su dali život za Domovinu možemo zahvaliti što danas možemo graditi istinski slobodnu zemlju.
 
Jutarnju misu u samostanu predvodio je don Mato Karamatić, dekan Konavoskog dekanata i župnik župe sv. Nikole Cavtat. Vjernici su se mogli za proslavu pripremiti i kroz trodnevnicu koju je od srijede, 2. kolovoza, do petka, 4. kolovoza, također predvodio definitor Ćuro.
 
 
Ništa manje svečano nije bilo ni u Pupnatu na Korčuli gdje su župljani župe Gospe od Sniga proslavili blagdan svoje zaštitnice. Svečano misno slavlje predvodio je don Mato Brečić, duhovnik Nadbiskupijskog sjemeništa u Splitu, a među ostalima koncelebrirali su don Miroslav Karatović, župni upravitelj župe Gospe od Sniga, i don Željko Kovačević, dekan Korčulanskog dekanata i župnik župe Svih Svetih Blato.
 
Duhovnik Brečić je predvodio i procesiju mjestom u kojoj je nošen kip Gospe od Sniga, a u kojoj je sudjelovao veliki broj vjernika. Samoj proslavi prethodila je i trodnevna duhovna priprema koju je također od srijede, 2. kolovoza, do petka, 4. kolovoza, predvodio duhovnik Brečić.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!