[FOTO] Mladi na 'M-ljetovanju': Povratak prirodi i Bogu

Već četvrto ljeto uspješno je održan na otoku Mljetu, u uvali Bobovište.

mlje.jpg
Autor
dubrovacka-biskupija.hr/laudato.hr/D.R.
Fotograf
dubrovacka-biskupija.hr
Objavljeno:
 
06.09.2019 15:50

Duhovno-rekreacijski program „M-ljetovanje“ već četvrto ljeto uspješno je održan na otoku Mljetu, u uvali Bobovište, a organizirao ga je Studentski katolički centar Dubrovnik (SKAC_DU).

Na prvom terminu (predterminu) koji je počeo 22. srpnja i trajao sedam dana omogućeno je sudjelovanje onima koji su prijašnjih godina bili na „M-ljetovanju“ a željeli su to opet iskusiti. Ostala četiri tjedna izmjenjivali su se mladi koji su prvi put došli na ovaj program te je posljednji peti termin završio 24. kolovoza.

U uvjetima bez struje i suvremene tehnologije svakog tjedna pedesetak mladih iz cijele Hrvatske, ali iz dijaspore, na poseban način mladi iz Njemačke, Švicarske, Francuske.… živjelo je na otvorenom i spavalo u šatorima te tako imalo prigodu iskusiti „robinzonski“ način življenja. S njima su bili i duhovnici don Hrvoje Katušić, don Josip Šimatović, fra Marinko Klaić, p. Stjepan Ivan Horvat, p. Vinko Maslać i don Branko Jurić.

Dva su glavna cilja „M-ljetovanja“, ističu organizatori, a to su: duhovni i ekološki. Kroz duhovnu sferu mladi sudionici imaju priliku s odmakom od svakodnevice razmisliti o svom životu, o onome čime su zadovoljni ili nisu, te u razgovoru s duhovnicima i animatorima pokušati prepoznati što ih čini sretnima i zadovoljnima u životu te otkrivati svoje životno poslanje.

U ekološkom smislu projekt ima svrhu povratka prirodi tako da mladi kroz dane dok su na Mljetu svakodnevno fizički rade, čiste okoliš, brinu se za masline, obnavljaju travnate površine, čiste smeće iz mora i rade raznovrsna ispitivanja tla. Sve to omogućila je izvrsna suradnja s Nacionalnim Parkom Mljet i Vatrogasnom postrojbom Mljet čiji članovi i zaposlenici održavaju edukativne radionice u kojima mladima osim o agrikulturi govore i o kvalitetnoj prevenciji požara. U sklopu programa mladi jednom tjedno odlaze do otočića sv. Marije gdje imaju misu i predavanje o povijesti Mljeta te o utjecaju i važnosti benediktinaca za ovaj otok.

Mladi studenti, zaposleni kao i oni bez posla uz minimalne troškove svoj tjedan na Mljetu proveli su u radosnom druženju se s drugim mladima i u molitvenim trenucima s Bogom, brinući se o prekrasnoj prirodi ali i uživajući u moru i čistom zraku te kroz približavanje samima sebi otkrivali su i obzore prema kojima žele ići. 

 

Fotogalerija
mlje1
mlj2
mlje2
mlje3
mlje4
mlje5
mlje6
mlje7

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije